GLOBALNO NATJECANJE

RE:CREATE NATJECANJE: Za one koji prepoznaju vrijednost održivosti

Autor Krunoslav Ćosić

Imate ideju o ponovnoj upotrebi, recikliranju i prenamjeni starih Samsung uređaja?

Izvor: Leo Lintang / Alamy / Alamy / Profimedia

Samsung i Dezeen organiziraju globalno natjecanje u dizajnu čime naglašavaju vrijednost održivosti Samsungovih proizvoda i usluga. Globalni časopis za dizajn i arhitekturu Dezeen i Samsung osigurali su ukupni nagradni fond od 18.000 funti.

Dizajnersko natjecanje Re:Create poziva sudionike diljem svijeta da svoje kreativne ideje o ponovnoj upotrebi, recikliranju i prenamjeni starih Samsung uređaja ili njihovih materijala pretvore u stvarnost.

Samsung kroz dizajnersko natjecanje Re:Create pokazuje napore tvrtke da svoje proizvode i usluge učini održivijima. Kao još jedan dokaz ovih napora, ovo natjecanje potiče kandidate da osmisle inovativne načine prenamjene starih uređaja ili rabljenih materijala pretvarajući ih u nove proizvode ili usluge za dobrobit ljudi i planeta.

Izvor: Samsung

Primjeri uključuju projekt Samsung EYELIKE koji stare pametne telefone pretvara u medicinske dijagnostičke kamere kao i najnovije Galaxy uređaje, čiji dizajn uključuje recikliranu plastiku iz rabljenih ribarskih mreža te SolarCell Remote, daljinski upravljač čija plastična komponenta sadrži 24 posto recikliranog materijala i napaja se svjetlom umjesto standardnih potrošnih baterija.

Izvor: Samsung

Natjecanje je otvoreno za sve osobe starije od 18 godina u bilo kojoj zemlji, bilo da su profesionalni dizajneri, studenti ili osobe bez formalne obuke u dizajnu. Prijava je jednostavna i sve što trebate učiniti je posjetiti službenu web stranicu časopisa Dezeen, gdje ćete pronaći sve detalje natjecanja, uključujući upute za prijavu i informacije o nagradama. Svi zainteresirani svoju ideju trebaju poslati na Dezeenovu stranicu do 19. srpnja u 23:59 GMT.

Kako se biraju pobjednici?

Prijave će proći kroz nekoliko krugova evaluacije, na temelju sljedeća četiri kriterija:
• inovativnost (Koliko je ideja originalna?)
• rješavanje problema (Predlaže li ideja konkretna rješenja za poboljšanje života ljudi?)
• društveni i utjecaj na okoliš (Kako će ideja pozitivno utjecati na ljude i planet?)
• dizajn po mjeri čovjeka (Koliko se ideja uklapa u filozofiju dizajna tvrtke Samsung i njezine proizvode ili životni stil korisnika tvrtke Samsung?)

Nakon početnih krugova u kolovozu će se sastaviti i objaviti uži izbor kandidata, nakon čega će stručni žiri sastavljen od urednika Dezeena i profesionalnih dizajnera odabrati pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog kandidata.

Prvoplasirani pojedinac ili tim ponijet će kući glavnu nagradu u vrijednosti od 10.000 funti. Drugoplasirani i trećeplasirani dobivaju po 4000 funti. Za više informacija posjetite službenu web stranicu Dezeena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI