MANJI TROŠKOVI

AUTOMATIZACIJA: 5G za nadzor grijanja, ventilacije i klimatizacije

Autor Ivan Vukić

I zgrade ćemo uskoro zvati pametne zgrade, zahvaljujući 5G tehnologiji

Izvor: Shutterstock

Qualcomm Technologies i Siemens Smart Infrastructure su udružili snage kako bi zgrade pretvorili u 5G pametne zgrade. Cilj je korištenje privatnih 5G mreža za automatizaciju u zgradama za povezivanje elemenata grijanja, ventilacije i klimatizacije kao dio napora za poboljšanje energetske učinkovitosti.

Kroz suradnju će se koristiti Qualcommov čipset Snapdragon X55 5G Modem-RF namijenjen za razvoj kompatibilnih privatnih mrežnih usluga koje također smanjuju troškove vlasništva, povećavaju sigurnost i pružaju proaktivno održavanje.

Tvrtke su istaknule kako imaju za cilj daljnji napredak digitalizacije u automatizaciji zgrada razvojem novih, inteligentnijih pametnih uređaja, prenosi Mobile World Live. Siemens razvija slučajeve upotrebe kako bi istražio kako automatizacija zgrada može iskoristiti niske latencije i prijenose podataka velikim brzinama koje pruža 5G.

Izvor: Qualcomm

Proof-of-concept (PoC) mrežna arhitektura stvorena je u Siemensovom pogonu u SAD-u uz podršku Qualcommove grupe za inženjerske usluge. PoC je usredotočen na niz elemenata uključujući dizajn sustava, dobivanje eksperimentalnih licenci za građanske širokopojasne radio usluge (CBRS) i integraciju uređaja u tehnologije temeljene na oblaku.

Sebastiano Di Filippo, viši direktor poslovnog razvoja za Qualcomm Europe, rekao je da su dva tima uspješno dokazala slučaj korištenja automatiziranih zgrada. Predsjednik i izvršni direktor Qualcomma Cristiano Amon je tijekom proteklih nekoliko godina prebacio tvrtku izvan tržišta pametnih telefona grananjem u druge sektore, uključujući automobilsku industriju i metaverzum.

Cristiano Amon, Qualcomm
Izvor: Qualcomm

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI