NIJE IM LAKO

OVAKO SE UKRAJINCI SNALAZE: Rješenje za električnu energiju

Autor Ivan Vukić

Problem je s komunikacijom i internetom u gradu Khersonu

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Građani Ukrajine pune svoje telefone iz generatora nakon što su se ruske snage povukle iz grada Hersona. U gradu postoji problem s komunikacijom i internetom zbog infrastrukture oštećene tijekom sukoba u Ukrajini. Ukrajinski mobilni operateri i dijelom kućne internetske veze ne rade.

U posljednja dva dana veze su bile nestabilne i nedostupne, a sada su potpuno prekinute. Istovremeno, moguće je dobiti signal novog ruskog telekom operatora koji za pozivni broj zemlje koristi +7, a počela je i distribucija SIM kartica, piše Ukrainska pravda.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jedan od načina na koji se mobiteli pune je preko generatora na dizelski pogon, a građanima bi sigurno dobro došli i power bankovi koji imaju mogućnost solarnog punjenja. U povijesti mobilnih telefona pojedini su proizvođači proizvodili mobitele sa solarnim panelom smještenim na stražnju stranu kućišta te bi se baterija cijelo vrijeme nadopunjavala. Iako se ne radi o mogućnosti punjenja velikom snagom, punjenje je ipak dovoljno za obaviti pozive u slučaju opasnosti.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia