SUNCE I VJETAR

OBNOVLJIVI IZVORI: Sve se više koriste za napajanje mreža

Autor Krunoslav Ćosić

GSMA asocijacija pozdravlja napredak operatora u održivosti

Izvor: Shutterstock

GSMA je istaknula korake mobilne industrije u davanju prioriteta klimatskim mjerama, s najnovijim istraživanjem koje pokazuje povećanu upotrebu obnovljivih izvora energije za napajanje mreža.

U priopćenju je industrijska grupa navela da se količina korištene obnovljive električne energije povećala u 12 mjeseci od summita COP26 u studenom 2021. dok operatori rade na ispunjavanju cilja Ujedinjenih naroda o neto nuli do 2050. godine.

Anketa o obnovljivoj energiji koju je proveo GSMA pokazala je da su operatori postigli značajan napredak, prenosi Mobile World Live, povećavajući upotrebu obnovljive energije kroz niz pristupa uključujući ugovore o kupnji električne energije i certifikate za obnovljivu energiju od dobavljača.

Izvor: Gary Hider / Alamy / Alamy / Profimedia

Anketa je prikupila odgovore od 33 operatora na 86 tržišta, što čini oko polovicu svih globalnih mobilnih veza. Pokazalo se da operatori u Europi i Sjevernoj Americi imaju lakši pristup obnovljivim izvorima energije.

Istovremeno, situacija je u Africi, na Bliskom istoku, u Aziji i Južnoj Americi izazovnija zbog nedostatka regulatornih smjernica, ograničenja u postavljanju elektroenergetskih mreža i neravnomjerni pravila za ekološki prihvatljivije dobavljače.

GSMA je pozvala na suradnju između javnog i privatnog sektora kako bi se unaprijedili zeleni ciljevi industrije. John Giusti je izjavio je da će postizanje ciljeva "zahtijevati smanjenje regulatornih prepreka, podržavanje tržišnih mehanizama za pristup obnovljivoj električnoj energiji i poticanje ulaganja u novu proizvodnju obnovljive energije".

Izvor: A1 Hrvatska