PAZITE NA OKOLIŠ

Pilot projekt za održivo smanjenje otpada monitora

Autor Krunoslav Ćosić

Cilj projekta je smanjiti otpad, eliminirati zagađivače i maksimizirati ponovnu upotrebu resursa

Izvor: Philips

MMD, stručnjak za monitore i licencirani partner za Philips monitors, najavljuje sljedeću prekretnicu na putu prema održivoj tehnologiji monitora. Philips monitors surađuje s Closing the Loop, globalnim pružateljem usluga ekološke nabave i TCO Development organizacijom koja stoji iza svjetskog TCO certifikata IT održivosti, u pilot projektu za održivo smanjenje otpada monitora.

Platforma za razmjenu i međunarodnu suradnju PREVENT Waste Alliance, čiji je cilj smanjiti otpad, eliminirati zagađivače i maksimizirati ponovnu upotrebu resursa, financirat će osam pilot projekata.

Philips monitors time podupire proširivanje certificiranog rješenja koje elektroniku čini neutralnim otpadom koji uključuje monitore, postavljajući nove standarde u industriji s obzirom na rast potražnje za ekološkom nabavom.

Izvor: Philips

Elektronički otpad (e-otpad) jedan je od najhitnijih izazova s kojima se današnje društvo suočava. Prema izvješću Platforme za ubrzavanje cirkularnog gospodarstva (PACE) i UN-ove koalicije za e-otpad, godišnje se generira približno 50 milijuna tona e-otpada koji se uglavnom isporučuje u Afriku ili na druga tržišta u nastajanju.

Značajan broj rabljenih monitora šalje se u Afriku za daljnju upotrebu, ali se u Africi većina e-otpada ne reciklira pravilno zbog nedostatka odgovarajućih objekata i resursa. Zbog malih ugradbenih pločica te kemikalija poput olova i žive, računalni su monitori smatrani problematičnim faktorom recikliranja i kružne ekonomije.

Izvor: Ivan Smuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Odbačeni monitori predstavljaju značajan rizik ljudskom zdravlju kao i okolišu jer oslobođeni otrovni spojevi i kemikalije truju podzemne vode čime ugrožavaju morski život i okolno tlo. Pretjerana izloženost visokoj vrućini i suncu rezultira daljnjim isparavanjem kemikalija koje zatim zagađuju zrak i narušavaju stanje atmosfere.

CTL u suradnji s lokalnim partnerima radi na sigurnom prikupljanju i zbrinjavanju otpada. Sakupljeni otpad preusmjerava se u proizvodnju novih, neutralnih uređaja. Kako bi u kompenzacijsku shemu uključili monitore, CTL i Philips monitors surađuju s njemačkim German Öko-Institutom za istraživanje okoliša i konzultacije.

Izvor: Shutterstock