KORISNI SAVJETI

OČISTITE ŽARULJE: Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti

Autor Igor Martić

Nemojte postavljati biljke ispred prozora, provjerite energetski razred žarulje kako biste štedjeli

Izvor: Pixabay

Na svakom su koraku različite vrste žarulja i sijalica koje doživljavamo zdravo za gotovo. Čini nam se kako ne troše previše energije, ali nije njihova potrošnja odnosno iskoristivost jedina stvar na koju treba paziti kad je riječ o rasvjetlim tijelima.

Kupujete li novu žarulju nemojte uzimati u obzir njihovu snagu kao glavni faktor pri kupnji, uz cijenu. Njihove performanse se mjere u lumenima te se na taj način može izravno usporediti dvije i više žarulja što se tiče količine svjetlosti koju ćemo dobiti u nekom prostoru.

Veći broj lumena znači veću količinu svjetla koju sijalica proizvodi, a provjerite i omjer lumen/Watt koji odražava učinkovitost sijalice to jest koliko Watta električne energije je nužno za proizvodnju određene količine svjetlosti (lumena), savjetuju na hrvatskom nacionalnom portalu za energetsku učinkovitost.

Izvor: Pixabay

Uz lumene pri kupnji provjerite klasu energetske učinkovitosti - A klasa je najbolji izbor te u odnosu na klasu D troši i do 40 posto manje električne energije. Provjerite i životni vijek (broj sati) koje će sijalica odraditi kako biste smanjili troškove održavanja i utjecaj na okoliš. I boja svjetlosti odnosno temperatura boje mnogima može biti bitan faktor.

Nekadašnje sijalice sa žarnom niti uvijek su davale istu, toplu bijelu boju svjetla dok fluorescentne sijalice i LED sijalice nude raspon boja koji se izražava u Kelvinima. Tražite li toplu bijelu boju kao nekadašnje sijalice sa žarnom niti onda odaberite 2700 K dok ćete za hladnu bijelu trebati 4000 K ili više.

Nije nebitna niti boja podloge (zidova i stropova) u prostorijama kako bi se pri korištenju svijetlih površina svjetlost pri udaru u njih raspršila i time više osvijetlila prostor u kojem boravite. Tamni zidovi upijaju svjetlost. Naravno, i ugradnja senzora za uključivanje i isključivanje dopronosi uštedama. Detektori pokreta u hodnicima i stubištima s manjim brojem osoba mogu uštedjeti do 50 posto električne energije.

Izvor: Pixabay

Provjerite čistoću svjetiljki i rasvjetnih tijela jer nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti. I nečisti prozori, manje biljaka ispred prozora, izbjegavanje tamnih zavjesa te postavljanje radnih i kuhinjskih stolova bliže prozoru doprinosi manjoj potrošnji energije.

Dekorativna rasvjeta se također može isključiti kad nema potrebe za njom s obzirom da ne doprinosi značajnom povećanju osvijetljenosti prostorije. I korištenjem stolne lampe možete uštedjeti jer nećete osvjetljavati bespotrebno cijelu prostoriju.

Izvor: Pixabay