OKOLIŠ U PRVOM PLANU

I ZEMLJA IMA SVOJ DAN: Trebali bismo više paziti na naš planet

Autor Krunoslav Ćosić

Dan planeta Zemlje trebalo bi obilježavati svaki dan, a ne samo 22. travnja

Izvor: Pixabay

Zemlji možete pomoći na razne načine. Na primjer, možete dati ili pokazati podršku pomažući tvrtkama koje doprinose zaštiti okoliša. U samo nekoliko jednostavnih koraka možete pronaći tvrtke na svojem području koje recikliraju te dodati informaciju o materijalima koje preuzimaju za recikliranje.

Na taj ćete način pomoći svima koji se žele riješiti nekog predmeta, a ne znaju gdje s njim (nikako u spremnik za miješani otpad).

Najprije u mobilnoj verziji aplikacije Google Karte (Google Maps) pronađite profil tvrtke, zatim odaberite O mjestu na traci kartica, a zatim kliknite na Uredi značajke. Pomaknite se na Recikliranje, dodirnite opise i pošaljite ih.

Možete se javiti na Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije namijenjen raznim pravnim osobama vrijedan 100 milijuna kuna, a kojeg je objavio hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijave kreću od 25. travnja 2022.

Uz jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatne iznajmljivače kao i za samostalne djelatnosti te ostale pravne subjekte, osim udruga, mogu se prijaviti i suvlasnici višestambenih zgrada putem svojih upravitelja, ali i vjerske zajednice.

Pojedini korisnik će uspješnom prijavom za svoj projekt moći osigurati najviše do 1,4 milijuna kuna, s tim da se sustav ugrađuje na građevinu koja nije oštećena u potresu. Korisnicima će za nabavu i ugradnju sustava na jednoj ili više lokacija na raspolaganju biti 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o statusu lokacije na kojoj se provodi projekt.

Sustavi za koje je moguće dobiti sufinanciranje su dizalice topline, sunčani toplinski kolektori korisnog djelovanja najmanje 70%, kotlovi na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotlovi korisnog djelovanja najmanje 87% te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

Izvor: Pixabay

Dan planeta Zemlje obilježava se po 52. put (od 1970. godine na sveučilištima SAD-a), a dodatni poticaj bila je Konferencija Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine. Opća skupština UN-a je 2009. godine datum 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje. Obilježava se u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.

Znanstvenici upozoravaju kako se promjene događaju vrlo brzo te se brojne biljke i životinje teško prilagođavaju. Nastave li prosječne temperature na svjetskoj razini i dalje nekontrolirano rasti mnoge biljne i životinjske vrste bit će izložene povećanom riziku od izumiranja. Na žalost, mnoge su već izumrle.

Obilježavanju Dana planete Zemlje pridružio se drugu godinu za redom i Iskon - svojim korisnicima, koji se odluče mjesečni račun za usluge primati u e-mail sandučić, daruje vrećicu za kupovinu. I sama tvrtka provodi zelene korake. Iskonovi prostori su u potpunosti oslobođeni plastične ambalaže i posuđa, printere koriste minimalno, nemaju koševe ispod stolova nego sortirne stanice u hodnicima, a zaposlenici na sastanke imaju mogućnost ići sa službenim biciklima.

Izvor: Pixabay