VEĆ SE TESTIRA

MODULI ZA POHRANU VODIKA: Visokotlačni spremnici od smole

Autor Krunoslav Ćosić

Koristit će se u automobilima, uz prisutne sigurnosne mehanizme

Izvor: Toyota

Toyota je razvila module za pohranu vodika upotrebom visokotlačnih spremnika od smole, a konceptni model je izložen na 18. FC Expo (Međunarodnom sajmu za vodik i gorivne članke) koji se održao od 16. do 18. ožujka 2022. u Japanu.

Modul se sastoji od više visokotlačnih (70 MPa) spremnika od smole, primjenjiv je za automobile (što je kompanija već dokazala svojim vozilom na vodik Toyota Mirai), a pazilo se i na sigurnosne mehanizme kao što su detektor vodika i prekidač za automatsko isključivanje.

Istodobno s razvojem ovog modula Toyota nastavlja provjeravati sigurnost pri transportu vodika te kapacitete pohrane vodika, na sličan način kao i prošle godine – na trkalištima. Prva ovogodišnja provjera bila je na utrci Super Raikyu u Suzuki održanoj od 19. do 20. ožujka 2022.

Rješenje od smole budi veliki interes za primjenu u željezničkom prometu, brodarstvu, upravljanju teretom u lukama te za FC generatore. Međutim, upotreba istih spremnika u raznim gospodarskim granama i vrstama primjene iziskuje zadovoljavanje različitih sigurnosnih normi i prilagođavanje takvom okruženju pa zbog toga spremnici trenutačno nisu u širokoj primjeni.

Osim tri različite verzije kapaciteta vodika, koji su temeljeni na visokotlačnom spremniku od smole korištenom za automobil Toyota Mirai, dio asortimana su i veliki moduli sa spremnicima povećane zapremnine.