STVARNO ILI ŠALA?

SJEĆATE LI SE KOMPANIJE 3DFX? Vraća (li) se Voodoo grafička kartica

Autor Smartlife

Voodoo serija grafičkih kartica bila je ekstremno popularna u vrijeme kada je Quake bio pojam 3D igara

Izvor: 3DFX INTERACTIVE

Kompanija 3dfx je nakon nekoliko uspješnih grafičkih kartica bankrotirala i 2000. godine ju je kupila NVIDIA, stavljajući točku na 3dfx i Voodoo brand. Izgleda da su se stvari promijenile.

Twitter profil kompanije 3dfx Interactive objavio je neke interesantne stvari, uz obavijest da se u četvrtak 5. kolovoza očekuje velika objava ove kompanije. Uz ovu najavu dodana je i anketa u kojoj se korisnici pitaju žele li vidjeti novu 3dfx Voodoo grafičku karticu. I dok NVIDIA radi na mehanizmu za ograničavanje rudarenja, 3dfx priprema veliko iznenađenje.

Izvor: Twitter

Za one koji su propustili gaming devedesetih, Voodoo serija grafičkih kartica je bila ekstremno popularna u vrijeme kada je Quake bio pojam 3D igara. Problem s Voodoo grafikama bio je što su bile potpuno neupotrebljive za ubrzavanje 2D jednostavnih stvari poput Windows 95 desktopa ostavljajući taj posao 2D grafičkoj kartici PC-ja i pass-trough kabelu za monitor.

Voodoo 2 je bio odličan nasljednik originalne Voodoo kartice, ali se ubrzo potom pojavila NVIDIA Riva TNT koja je istovremeno mogla obraditi 3D i 2D zadatke bez problema. Voodoo Banshee i Voodoo 3 su kasnije kombinirale 2D i 3D u jednu karticu, ali su itekako zaostajali za konkurencijom.

Izvor: WIKIPEDIA / SWAAYE

Pored NVIDIA čipova, bio je tu i ATI Rage 128 koji je mogao prikazicati 3D grafiku u 32-bitnim bojama, što 3dfx nije mogao do Voodoo 4 i Voodoo 5 grafika puno kasnije. Kako nisu mogli ostati u korak s konkurencijom, NVIDIA je 2000. godine kupila 3dfx Interactive umjesto da kompanija proglasi bankrot.

Voodoo 2 grafička kartica je poznata po tome što je po prvi put predstavila Scan-Line Interleave (SLI) sustav povezivanja dvije grafičke kartice koje će NVIDIA koristiti kasnije.

Testing the 3dfx Voodoo5 9000
Izvor: Youtube

Vratimo se natrag na Twitter objavu: taj profil, na kojem je prije nekoliko dana objavljena ta objava, nije verificiran, što budi sumnju u njegovu legitimnost pa je moguće da je u pitanju šala. S druge strane i fotografija korištena u twitu je s DeviantArt, korisnika Vermaden, koji ju je postavio prije više od sedam godina. Uostalom, više će biti objavljeno u četvrtak, kada ćemo znati da li se 3dfx zaista diže iz mrtvih ili je u pitanju nečija neslana šala koja je podignula pola planeta na noge.