Piratstvo

ILEGALNO SKIDANJE PRIJEVODA OpenSubtitles označen kao piratski web portal

Autor Smartlife

OpenSubtitles kao označen zajedno s Fmovies.to, zooqle.com i RARBG torent izvorima

Izvor: Screenshot

Borba protiv piratstva u EU postaje sve važnija i danas nije nikakva novost da internetski pružatelji dobiju zahtjev od regulatornih tijela da korisnicima blokiraju pristup pojedinim piratskim stranica.

U Grčkoj se siteovi na nivou države blokiraju još od 2018. godine, a najnovija zabrana uključuje popularne torent izvore, ali i skidanje prijevoda za filmove tj. titlove. U Grčkoj, koja provodi svoje, ali i odluke na nivou EU-a, za razliku od ostalih zemalja članica nije potreban zahtjev suda za blokiranjem nekog sitea.

Izvor: Screenshot

To obavlja grčko nadzorno tijelo i njegove se odluke provode odmah po donošenju svake, bez skupih sudskih i drugih procedura. Tako je Ministarstvo kulture i sporta odlučilo da preko EDPPI regulatornog tijela zabrani pristup korisnicima do 47 piratskih siteova, među kojima su Fmovies.to, zooqle.com i RARBG. U Grčkoj su već zabranjeni ranije The Pirate Bay, 1337x i YTS između ostalih.

Ipak, lista sada po prvi put sadrži zabranu posjećivanja sitea za preuzimanje titlova, OpenSubtitles, jer je taj portal u direktnoj vezi s piratiziranim materijalima, iako ne sadrži nijedan video link ili piratiziran dokument bilo koje vrste.

OpenSubtitles i drugi slični portali zabranjeni su u Australiji i u drugim državama, a nakon Grčke zabrana bi vjerojatno mogla uslijediti i u drugim zemljama EU-a.

Izvor: OpenSubtitles

OpenSubtitles nije u mogućnosti ništa učiniti puno toga jer je odluka nakon žalbe tamošnjih agencija za suzbijanje piratstva vrlo jasna, ali se može pokrenuti sudski postupak skidanja s ove liste. Hoće li ovaj poznati site to i učiniti - ostaje za vidjeti.

Mnogi ne vjeruju da će sve to utjecati na zaustavljanje piratstva u velikoj mjeri, ali se regulatori i država nadaju da će se značajno smanjiti kod većine korisnika zbog nemogućnosti gledanja piratskih sadržaja s prijevodom - TV emisija, filmova i serija.