IDEMO NA KAVU

Prvi aparat za kavu koji prati oči predstavljen je na MWC-u

Autor Krunoslav Ćosić

U Barceloni se održava MWC 2021, a jedna od inovacija je beskontaktno rješenje prilikom odabira kave

Izvor: Shutterstock

66% potrošača radije koristi beskontaktna rješenja nego ona koja zahtijevaju direktni kontakt. Virus COVID-19 promijenio je značenje riječi poput zdravlje i sigurnost te je izbjegavanje direktnog kontakta mnogima već prešlo u naviku.

Sada više volimo koristiti rješenja koja ne traže fizički kontakt u svakodnevnim transakcijama - danas 66% potrošača radije koristi svoje mobilne aplikacije na mjestima kao što su fizičke trgovine ili banke.

Izvor: Azkoyen

MWC sajam u Barceloni savršeno je mjesto za demonstriranje potencijala 100% nekontaktne tehnologije. Irisbond i Azkoyen Group predstavili su inovativni pilot projekt prvog aparata za kavu koji se nadzire samo okom. Irisbond je pionirska tvrtka specijalizirana za tehnologiju praćenja očiju, a Azkoyen Group vodeća je španjolska tehnološka multinacionalna tvrtka koja nudi automatizirane proizvode i usluge dizajnirane da ljudima ponude jedinstvena iskustva u svakodnevnom životu.

Izvor: Azkoyen

Azkoyenov uređaj u koji je integrirana inovativna tehnologija je model Vitro M5, automatski aparat za kavu. Azkoyen je razvio Vitro M5 u suradnji s inženjerskim tvrtkama specijaliziranim za svježe mlijeko.

Inovativna tehnologija mikro ubrizgavanja zraka (MIA), koju je patentirao Azkoyen, omogućuje pripremu kave kao da ste najbolji barista. U razvoju ovog aparata korištena je tehnologija praćenja očiju - korisnik odabir kave obavlja samo pogledom, ne dodirujući ništa.

Izvor: christiangarciaph/chris

Zahvaljujući ovom projektu moguće je vidjeti kako tehnologija praćenja očiju nudi nova sredstva za interakciju i komunikaciju s okolinom. Kroz napredne softverske algoritme temeljene na umjetnoj inteligenciji, zajedno s hardverom, pogled se pretvara u alat za pristup informacijama na prirodan, intuitivan i hands-free način, kao i za potpunu kontrolu zaslona.

Izvor: christiangarciaph/chris

U radu se koristi infracrvena tehnologija praćenja oka, snima se korisnikov pogled te na taj način tehnologija može izračunati točnu točku u koju korisnik gleda prilikom odabira opcija na aparatu za kavu. Ono što je bitno za istaknuti je da ova tehnologija praćenja očiju ni u kojem slučaju ne zahtijeva korisničke podatke pa se ne pohranjuju osobni podaci. Ipak, za sada je ovo samo prototip u naprednoj fazi razvoja.

Izvor: Azkoyen

Izvor: christiangarciaph/chris

Izvor: christiangarciaph/chris

Izvor: Krunoslav Ćosić