KINEZI IDU U SVEMIR

PRVI STANARI NOVE SVEMIRSKE STANICE Kina sa Zemlje šalje tročlanu posadu 

Autor Krunoslav Ćosić

Prije mjesec i pol dana Kina je lansirala prvi modul svoje nove svemirske stanice, a sada u svemir idu i ljudi

Izvor: GREG BAKER / AFP / Profimedia

Modul Tianhe odnosno “Heavenly Harmony” lansiran je iz Wenchanga u kineskoj provinciji Hainan, a raketa je modul odvezla na visinu između 400 i 450 kilometara. Svemirska stanica ostat će 15 godina, a uskoro stižu prvi stanari.

Kina će prvu posadu na novu svemirsku stanicu poslati u četvrtak 17. lipnja. Tri člana prve kineske posade kažu da su nestrpljivi i žele što prije započeti posao. U svemiru će provesti tri mjeseca, a kroz različita testiranja i eksperimente pripremaju se za niz svemirskih šetnji.

Misijom će upravljati 56-godišnji Nie Haisheng, najstariji od trojice muškaraca koji putuju u svemir. Ova misija ima posebnu vrijednost za kinesku Komunističku partiju koja uskoro proslavlja sto godina postojanja.

Izvor: GREG BAKER / AFP / Profimedia

Član posade Liu Boming je 2008. godine bio u svemiru, sada im je plan na modulu Tianhe provesti znanstvene eksperimente. U sljedećoj će godini Kinezi u svemir poslati još dva modula.

Tang Hongbo, treći član posade, po prvi put leti u svemir, a izabran je za astronauta 2010. godine. Godinama je trenirao za ovaj put u svemir, a osjećaj pritiska mu odgovara jer ima povjerenje u sebe i u cijeli tim. Iako u svemir sada idu samo muškarci, kineski dužnosnici najavili su da će i žene biti dio budućih posada.

Izvor: GREG BAKER / AFP / Profimedia

Astronauti Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo će u svemir putovati svemirskim brodom Shenzhou-12, kojeg će lansirati raketa Long March-2F Y12, a na put kreću 16. lipnja 20201. iz lansirnog centra Jiuquan u pustinji Gobi, na sjeverozapadu Kine. Time će započeti prva kineska svemirska misija s ljudskom posadom. Kina je do sada već poslala 11 astronauta u svemir otkako je postala treća zemlja koja je to uspjela, a orbitere je već poslala na Mjesec i na Mars.

Izvor: GREG BAKER / AFP / Profimedia