WEB BROWSER

JOŠ SIGURNIJI PREGLEDNIK Nova verzija FireFoxa

Autor Smartlife

Firefox je dobio novi izgled, a uz promjene dizajna stigle su još neke novosti

Izvor: Mozilla Firefox

Nova verzija internetskog preglednika FireFox dostupna je za računala te Android i iOS uređaje. Kompanija Mozilla je objavila novu verziju FireFox 89. Ne događaju se često promjene izgleda preglednika, a FireFox je to već napravio 2014. s Australis verzijom pa potom s redizajnom Photon 2017. godine.

Novo vizualno ažuriranje se zove Proton i ne donosi radikalne promjene kao prethodne dvije verzije tako da su razlike nešto suptilnije. Primetit ćete kako na traci za adresu ima manje ikonica i više prostora dok je izmijenjen i gumb za dodatne opcije. Mozilla se značajno potrudila kako bi smanjila "ometanja, dodatne klikove i potrošeno vrijeme".

I obavijesti će zauzimati manje prostora, a kada korisnik primi poruke ili notifikacije dobit će opciju "clean and clear" kako bi iste mogao odmah ukloniti. Kroz redizajn su promijenjene i stranice odnosno tabovi koji su sada veći nego ranije, ali i koji izgledaju kao da plutaju iznad trake s alatkama (toolbar).

Mozilla ističe da je novi dizajn (o)smišljen tako da ohrabri korisnike da upravljaju i pomjeraju svoje tabove unutar preglednika, a kada je jedna stranica aktivna ona će biti svjetlija u odnosu na ostale stranice kako bi se lakše raspoznala. Olakšali su i način na koji se isključuje zvuk s bučnih tabova te se na njima nalazi ikonica za prigušivanje zvuka (mute).

Kao dio redizajna ikonica štita, koja se nalazi u traci u kojoj unosite adresu to jest URL, svijetlit će kako bi ukazala na to da FireFox poboljšana zaštita radi u pozadini. Kada već pričamo o zaštiti, konačno je osposobljena i Total Cookie Protection opcija - ona će značajno pomoći kada je u pitanju privatnost korisnika prilikom surfanja.

The New Firefox Redesign
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI