NOSE LI SE NA RUCI?

ISPORUKE U SVIJETU Kakav je interes za pametne satove

Autor Igor Martić

Koliko je korona utjecala na smartwatch segment i tko vlada ovim tržištem?

Izvor: Profimedia

Globalne isporuke pametnih satova u prvom su kvartalu 2021. skočile za 35%, usporedimo li isporuke na godišnjoj razini odnosno u odnosu na prvi kvartal 2020. godine, kad je svijet promijenila pandemija koronavirusa. Podatke je objavio Counterpoint.

Apple za novim modelima serije 6 bilježi rast od čak 50% godišnje, zauzimajući pri tome trećinu tržišta pametnih satova što se tiče isporučenih količina tijekom tri mjeseca, od siječnja do kraja ožujka ove godine.

Apple je zabilježio rast tržišnog udjela od 3%. Samsungove pošiljke također su porasle - za 27% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uz modele iz serija Galaxy Watch 3 i Galaxy Watch Active. Ipak, rast južnokorejskog dobavljača bio je ispod tržišnog prosjeka i zabilježio je mali pad u svom tržišnom udjelu.

Izvor: counterpointresearch

Huawei je nastavio gubiti udio u odnosu na snažan prvi kvartal prije godinu dana. Bit će zanimljivo vidjeti Huaweijev prvi sat zasnovan na Harmony OS-u, što je nedavno najavljeno za lipanj. To bi trebalo pokrenuti novi ekosustav za programere koji će stvoriti nova zanimljiva iskustva za zapešće ruke.

Spomenimo partnerstvo Google-Samsung koje je prošli tjedan najavljeno na konferenciji Google I/O. Google će integrirati Tizen OS s Google Wear OS-om kako bi ponovno oživio tržište i krenuo punom snagom prema 3,5 milijardi Android korisnika. Trebalo bi se to dogoditi u sljedećoj generaciji Galaxy Watch serije krajem ove jeseni.

Fokus će pri tome biti ne samo na poboljšanju performansi, poput trajanja baterije, već i na poboljšanju umjetne inteligencije, novijim aplikacijama i uslugama te integraciji s Android pametnim telefonima.

Izvor: Counterpoint

Samsung će moći bolje ciljati širu bazu korisnika Android pametnih telefona. Završetkom kupnje Fitbita, Google bi trebao poboljšati platformu Wear s „fitness“ mogućnostima i integracijom usluga. Spajanje Wear OS-a, Tizen OS-a i Fitbit OS-a dodatno će potaknuti konsolidaciju rascjepkanog tržišta pametnih satova te će se integrirati najbolje od sva tri svijeta.