IZ NOVSKE ZA SVIJET

Game developeri u Novskoj dobili gigabitnu optičku i indoor 5G mrežu

Autor Krunoslav Ćosić

Poduzetnički inkubator u Novskoj A1 je spojio na optiku koja omogućuje propusnost do 10 Gb/s

Izvor: Krunoslav Ćosić

U inkubatoru PISMO u Novskoj već sad posluje 50-ak startupova i u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigre. Svima njima dobro će doći najmodernija optička i 5G infrastruktura koju je omogućio A1 Hrvatska.

Korisnici u inkubatoru PISMO imat će na raspolaganju pristup indoor 5G mreži koja omogućuje brzine od 1,3 Gb/s (u praksi, uz veće opterećenje brzine su minimalno od 500 Mb/s), uvjerili smo se i sami na predstavljanju partnerstva između A1 Hrvatska i SIMORA (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije).

Izvor: Krunoslav Ćosić

Svaki startup u inkubatoru u Novskoj, gradu poznatom po tome što u svijetu imaju najveći broj gaming developera u odnosu na broj stanovnika, prilikom početka rada na raspolaganju ima oko 20.000 eura. Uz brzi internet s gigabitnim brzinama i niskom latencijom (oko 10 ms) iz inkubatora u Novskoj možemo očekivati zanimljiva gaming rješenja za cijeli svijet.

Niska latencija odnosno kašnjenje signala izrazito je bitna u gaming svijetu, a naročito pri igranju igara koje koriste VR naočale – ukoliko je kašnjenje veće od 10 ms kod igraća može izazvati mučninu. U drugim situacijama kašnjenje od 30 ms je prihvatljivo, ali ne i za virtualnu stvarnost. U centru u Novskoj latencija je oko 5 ms.

Pokazni teniski meč u virtualnoj stvarnosti odigrali su predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský i bivši stolnoteniski reprezentativac Roko Tošić. Delta Reality je posebno za ovu priliku razvio VR simulaciju stolnog tenisa na testnoj A1 5G mreži.

Jiří Dvorjančanský i Roko Tošić
Izvor: A1 Hrvatska

U svijet tehnologija dolazi volumetric video, za koji se pri snimanju upotrebljava minimalno 106 kamera, a koristi se za što realniji 3D prikaz – u Novskoj smo i sami stali u jedan takav kavez okruženi s čak 172 kamere. Konačni proizvod, volumetric video, veliki je potrošač podatkovnih resursa; stoga su optičke mreže velikih brzina i kapaciteta izrazito bitne kako bi mogle odgovoriti na zahtjeve.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Ulaganje u gaming industriju sigurno se isplati – vrijednost ove industrije u svijetu je veća od filmske i glazbene industrije zajedno. U Hrvatskoj je u 2019. godini gaming tržište vrijedilo oko 400 milijuna kuna, a u 2020. je povećano na oko milijardu kuna.

Shvatili su to u Razvojnoj agencija Sisačko-moslavačke županije te nastavljaju s ulaganjima – u planu je izgradnja jednog od najmodernijih gaming kampusa u svijetu koji će u blizini poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 biti izgrađen u sljedećih nekoliko godina. Prostirat će se na 44.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora, imat će dvoranu za 4000 sjedećih mjesta, a završetak se očekuje oko 2025. godine.

Osim tehnološkog partnerstva, A1 Hrvatska i inkubator PISMO nastavljaju zajednički promicati inovacije te kroz edukativne programe raditi na učenju digitalnih vještina budućnosti. Također, zajednički cilj im je poticanje razvoja domaće gaming industrije i zajednice koju A1 Hrvatska kroz A1 Adria Ligu i druge projekte podržava već četiri godine.

„Ponosan sam što je Europsko udruženje razvojnih agencija iz Bruxellesa nedavno proglasilo SIMORA-u najboljom europskom razvojnom agencijom. Uz to, projekt „Centar gaming industrije“ uvršten je u strateške infrastrukturne projekte unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sve to dokazuje perspektivu Novske da postane regionalni centar te industrije koja ima izniman rast i donosi dodanu vrijednost lokalnoj zajednici i Hrvatskoj. U našem inkubatoru već sad posluje pedesetak startupova i u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigare. Upravo su tehnička podrška i pristup najmodernijoj optičkoj i 5G mreži, koje nam je omogućio naš tehnološki partner A1 Hrvatska, jedni od preduvjeta kako bismo razvijali digitalne proizvode za budućnost“, izjavio je Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke agencije.

Mario Čelan
Izvor: Krunoslav Ćosić

„Veseli me što ova suradnja nadilazi tehničku podršku te što su naši partneri, baš kao i mi u A1 Hrvatska, snažno usmjereni na učenje digitalnih vještina budućnosti, ali i na sve povezano s brzorastućom gaming industrijom. Na raspolaganju su im znanje i stručna pomoć naših stručnjaka za razvoj i primjenu novih tehnologija poput 5G-a. To je tehnologija koja će biti jedan od pokretača oporavka te razvoja domaćeg gospodarstva i ubrzane digitalizacije. Pred nama su nevjerojatne mogućnosti primjene pametnih rješenja koja će imati direktan utjecaj na povećanje zaposlenosti, razvoj gospodarstva i BDP-a u Hrvatskoj“, poručio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Jiří Dvorjančanský
Izvor: A1 Hrvatska

5G mrežu na području cijele Hrvatske najavio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska:

„Pokretanjem gigabitne 5G mreže pokrit će se svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb. S obzirom na to da će 5G mreža biti puštena u rad usred ljeta, domaći i strani gosti imat će priliku koristiti 5G mrežu u nekim od turističkih središta kao što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice“.

Tomislav Makar
Izvor: Krunoslav Ćosić