MIJENJA SE PRAVILO

GOOGLE PHOTOS MIJENJA PRAVILA IGRE Više nije neograničeno besplatan

Autor Smartlife

Poznato je da će početkom lipnja Google svim korisnicima Gmaila ukinuti neograničeno backupiranje fotografija

Izvor: Profimedia

Google je dugi niz godina korisnicima omogućavao besplatnu pohranu fotografija i video zapisa na Disku tako da se prostor od 15 GB, koji se inače koristi za e-mailove, nije trošio na fotografije. Osim ako ste koristili maksimalnu rezoluciju vaših fotografija, onda se prostor ipak trošio

Od početka lipnja Google mijenja pravilo i svaka pohranjena (backupirana) fotografija ili video zapis na Google Photos (Google Fotografije) trošit će vaš diskovni prostoru u oblaku. Snimate li svakodnevno veliki broj fotografija i videa, a želite i dalje imati sigurnosnu kopiju s vašeg telefona, morat ćete potražiti alternativna rješenja.

Izvor: Profimedia

Ipak, ako je vjerovati Googleu, oko 80% korisnika neće stići do limita još dobrih deset godina, ali što je s onima drugima?

Prvo što trebate uraditi prije nego što vas obuzme panika je kliknuti na ovaj link i provjeriti koliko imate slobodnog prostora. Photos and Videos su vaše fotografije i video snimci na Google Photos, dok su Drive i Gmail objedinjeni. Google će vam čak i procijeniti vrijeme koje vam je potrebno da popunite preostali prostor do besplatnih 15 GB.

Izvor: Google

Kada saznate koliko prostora imate, možete obrisati mailove s velikim prilozima ili stare e-mailove koji vam nisu bitni. Ako u Gmail kliknete na strelicu u desnom kutu polja za pretragu otvorit će vam se izbornik s filterima po kojem možete pretražiti mailove prema kriterijima koje sami definirate - na primjer, po veličini.

Izvor: Google

Google je također implementirao operatore u Gmail, preko kojih možete pretražiti elektronsku poštu. Na primjer, odaberete li „older_than:1y“, prikaza će vam se svi e-mailovi stariji od godinu dana. Ako zamijenite „1y“ s nekim drugim vrijednostima, na primjer „3y“ (3 godine), dobit ćete mailove starije od navedenog broja godina.

Možete upisati „Larger:10M“ i dobi ćete sve e-poruke veće od, u ovom slučaju 10 MB, a možete upisati i vrijednost po želji. Na primjer, možete upisati „has:attachment larger:1M older_than:1y“ kako biste dobili e-mailove starije od godinu dana s privitkom većem od 1 MB.