ŠIRI SE 5G

VELIKE BRZINE PRIJENOSA PODATAKA Dostupne su do 1,7 milijuna stanovnika Hrvatske

Autor Krunoslav Ćosić

5G je stigao u još 15 novih mjesta – obalna i otočna mjesta te gradovi u Sisačko-moslavačkoj županiji pridružili su se sljedećoj generaciji mobilne telefonije

Izvor: Profimedia

Hrvatski Telekom proširio je svoju 5G mrežu na dodatne gradove i naselja – 5G signal dostupan je na području 45 hrvatskih gradova, čime je pokriveno 1,7 milijuna stanovnika Hrvatske. Naravno, da biste koristili 5G morate imati kompatibilan 5G telefon, a u mreži HT-a takvih je uređaja oko 40.000.

Komercijalna 5G mreža dostupna je od sada i u Puli, Crikvenici, Selcu, gradu Krku, Sisku, Petrinji, gradu Pagu, Vodicama, Kaštelima, Imotskom, Metkoviću, Pločama, Baškoj, Malinskoj i Podstrani, a kako u Hrvatskoj još uvijek nije raspisana 5G koncesija, koriste se postojeće 4G frekvencije. 5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing).

Izvor: Hrvatski Telekom

„S 5G mrežom svakom gradu i lokalnoj zajednici omogućavamo primjenu tehnologije koja je temelj društvenog i gospodarskog razvoja. Neovisno o tome radi li se o pametnim gradovima, digitaliziranoj poljoprivredi, naprednoj medicini, obrazovanju budućnosti ili učinkovitijoj proizvodnji, 5G mreža je zbog svoje široke primjenjivosti neizostavan dio svakog modernog sustava i transformativnog poslovnog modela. Kako bi svi mogli iskoristiti prilike koje 5G pruža Hrvatski Telekom svojim kontinuiranim investicijama povećava pokrivenost 5G-om diljem Hrvatske, pri čemu smo u četiri mjeseca 2021. godine gotovo utrostručili broj gradova i naselja pokrivenih 5G-om u odnosu na kraj 2020.“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Uz HT-ovu SIM karticu i 5G telefon morate biti korisnici i određenih tarifa koje podržavaju korištenje funkcionalnosti koja donosi velike brzine prijenosa podataka te male latencije, a do 30. lipnja 2021. godine omogućeno je korištenje 5G mreže bez dodatnih troškova.