3 PUTA VEĆI OD PRETHODNIKA

KREĆE U POVIJESNU MISIJU Svemirski teleskop James Webb

Autor Krunoslav Ćosić

Nakon desetljeća čekanja raketa Ariane 5 odlazi u svemir

Izvor: jody Amiet / AFP / Profimedia

Na sam Božić 2021. Arianespaceova raketa Ariane 5 s NASA-inim svemirskim teleskopom James Webb podigla se s lansirne platforme u europskoj svemirskoj luci, u svemirskom centru Guiana u Kourouu u Francuskoj Gvajani.

Izvor: jody Amiet / AFP / Profimedia

Teleskop je inače najsnažniji svemirski opservatorij ikad izgrađen te predstavlja čudo inženjerstva. U svemir iz tropske prašume odlazi nakon tri desetljeća rada (i čekanja), a pomoći će odgovoriti na temeljna pitanja o svemiru, zavirujući u prošlost od 13 milijardi godina.

Vrijednost teleskopa je 10 milijardi dolara, na njemu je radilo na tisuće ljude širom svijeta, a let rakete Ariane 5 je trajao nešto manje od pola sata. Teleskop je naziv dobio po Jamesu Webbu, jednom od arhitekata slijetanja letjelice Apollo na Mjesec, a nasljednik je teleskopa Hubble.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Lansiranje teleskopa Webb samo je početak onoga što slijedi kroz sljedećih šest mjeseci - postavit će se na poziciju za promatranje na udaljenosti od oko 1,5 milijuna kilometara izvan Zemlje. Tijekom putovanja teleskop Webb će se transformirati iz presavijene konfiguracije; poput leptira koji izlazi iz svoje kukuljice.

U središtu objekta je zlatno ogledalo promjera 6,5 metara, što je gotovo tri puta šire od primarnog reflektora na Hubbleu. Povećana optika i četiri superosjetljiva instrumenta omogućit će astronomima najdublji pogled u svemir, a time i dalje u prošlost. Hubble je lansiran 1990. godine, životni vijek mu je 31 godina, promjer ogledala je 2,4 metra, mase je 12.200 kilograma.

Izvor: Bill INGALLS / AFP / Profimedia

NASA-in administrator Bill Nelson priznaje kako sve to neće biti lak zadatak te postoji bezbroj stvari koje moraju funkcionirati i raditi savršeno. Uspiju li, slijedi velika nagrada koja će doći kroz istraživanje svemira.

Izvor: jody Amiet / AFP / Profimedia

Izvor: AFP / AFP / Profimedia