SLIJEDI NASTAVAK

AMERIKANCI SU NAKON 52 GODINE USPJELI: Odisej je stigao do Mjesečeve površine

Autor Krunoslav Ćosić

Lender tvrtke Intuitive Machines sletio je na Mjesec, prvi put nakon misije Apollo 17

Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prvo američko slijetanje na Mjesec od 1972. godine ostvarila je svemirska letjelica u privatnom vlasništvu, a sve je napravljeno u suradnji s NASA-om. Time je Intuitive Machines ušao u povijest postavši prva privatna zrakoplovna tvrtka koja je spustila svemirsku letjelicu na površinu Mjeseca.

Sve je počelo prošlog četvrtka kada je lender poletio na raketi SpaceX Falcon 9 prošlog četvrtka, a robotski uređaj za slijetanje Nova-C “Odysseus” izradio je Intuitive Machines. Očekivalo se da će sletjeti oko 18:24 ET, a kontrola misije potvrdila je da je lender na Mjesecu i emitira signal. Dobra je to vijest nakon niza neuspješnih letjelica u posljednjih nekoliko mjeseci, uz jedino uspješnu indijsku letjelicu.

Intuitive Machines-1 Lunar Landing (Official NASA Broadcast)
Izvor: Youtube

Lender izgleda kao "šesterokutni cilindar", smješten na šest nogu, a Nova-C Odysseus nosi nekoliko znanstvenih i istraživačkih tereta za agencijski program Commercial Lunar Payload Services (CLPS), čiji je cilj prikupljanje važnih podataka o Mjesečevoj površini.

Sletio je na lunarni južni pol, područje od posebnog znanstvenog interesa zbog pojave vodenog leda koji se skriva u trajno zasjenjenim kraterima. Takvi bi se podaci mogli pokazati korisnima prije nego što NASA-in program Artemis vrati ljude na Mjesec sljedeće 2025. godine.

Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Lender na sebi ima laserski retroreflektor koji će pomagati drugim svemirskim letjelicama koje će krenuti prema Mjesecu, a koristit će se za precizno slijetanje. Ima i radionavigacijski far za pružanje geolokacijskih podataka lenderima, roverima i na kraju astronautima koji će tamo sletjeti.

Tijekom svog putovanja na Mjesec Odysseus je snimio nekoliko fotografija uključujući i "selfije" sa Zemljom u pozadini, dan nakon lansiranja. Snimljen je i Mjesec s otprilike 100.000 kilometara, a zatim je snimljen i krater Bel'kovich K iz velike blizine.

Izvor: Intuitive Machines / Xinhua News / Profimedia

Odysseus na Mjesecu može biti funkcionalan oko 14 zemaljskih dana nakon čega Intuitive Machines predviđa da će ga nadolazeća lunarna noć - razdoblje produžene hladnoće za koju lender nije dizajniran da izdrži - prisiliti na gašenje.

Na lenderu se nalaze i neki dodaci uključujući "EagleCam" sustav kamere CubeSat koji su izgradili studenti Embry-Riddle Aeronautical University u Daytona Beachu, Florida. Odnio je na Mjesec i umjetnički projekt Jeffa Koonsa koji sadrži 125 minijaturnih skulptura Mjeseca, piše TheVerge.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Odysseus je prva svemirska letjelica u privatnom vlasništvu koja je postigla svoj cilj nakon što Astrobotic Peregrine lender, koji je prošlog mjeseca lansirao United Launch Alliance, nije uspio stići do Mjeseca.

Dosadašnji pokušaji, u posljednje vrijeme, uključuju misiju Hakuto-R japanskog ispace prošlog travnja koja je izgubila kontakt malo prije nego što je trebala sletjeti. Probao je sletjeti i izraelski lender Beresheet koji se srušio u 2019.

Sreće nije imao niti japanski Smart Lander za istraživanje Mjeseca (SLIM) - naišao je na probleme nakon što je sišao okrenut u krivom smjeru prošlog mjeseca dok se prošle jeseni ruska Luna 25 srušila na Mjesec neposredno prije nego što je indijski Chandrayaan-3 uspješno sletio.