ZA PROGRAMIRANJE

ZAPOSLENICI GOOGLEA: Uskoro će imati pristup internoj umjetnoj inteligenciji

Autor Smartlife

Google ima novi alat za zaposlenike - obučene na 25 godina inženjerske stručnosti

Izvor: UNSPLASH

Kad se Google i umjetna inteligencija stave u istu rečenicu mnogima je prva asocijacija Gemini, najveći konkurent ChatGPT modela. No, tvrtka je, osim za potrebe šire javnosti ovu umjetnu inteligenciju iskoristila i za razvoj posebnog alata za svoje zaposlenike koji će im pomoći da lakše programiraju i automatiziraju određene zadatke, internog naziva Goose.

Prema internim dokumentima Goose je "razvijen na temelju 25 godina inženjerske ekspertize", a njegovo postojanje jasno pokazuje predanost tehnološkog diva korištenju svojih ulaganja u umjetnu inteligenciju, ne samo za tržišne inovacije već i za povećanje vlastite učinkovitosti.

Trenutačno samo mali broj zaposlenika u tvrtki ima pristup Gooseu, za koji se kaže da "može odgovoriti na pitanja o Googleovim tehnologijama kao i pisati i uređivati kod na temelju jezičnih upita."

Daljnjom integracijom Gooseovog velikog jezičnog modela Google ima za cilj ubrzati vremenske rokove razvoja proizvoda i poticati učinkovitije inženjersko okruženje. No, mnogi već nagađaju da bi njegov razvoj mogao utjecati na smanjenje broja zaposlenih zbog automatizacije procesa poput autonomne izrade reklamnih kampanja.