ZATRAŽITE SAŽETAK

ADOBE POMOĆNIK: Može pretraživati PDF-ove

Autor Ivan Vukić

Umjetna inteligencija koristi se u aplikacijama Reader i Acrobat

Izvor: Adobe

Adobe je lansirao AI asistenta koji može pretraživati i sažimati PDF-ove, a dostupna je i izrada sažetaka PDF dokumenata. U odnosu na druge AI modele kao što je ChatGPT Adobeov asistent ne mora učitavati PDF.

Za sada se radi o beta verziji dostupnoj samo za Acrobat, a nakon što se sve finalizira Adobe će ponuditi pretplatu za korištenje alata koji će u aplikacijama Reader i Acrobat dati korisne dodatne značajke iz PDF dokumenata. Nove značajke će u Readeru biti dostupne uskoro.

Smisao AI asistenta je da korisnicima pomogne izvući razne informacije iz dugačkih PDF dokumenata generiranjem kratkih pregleda njihovog sadržaja, a može odgovoriti na pitanja o informacijama u dokumentu putem "konverzacijskog sučelja" i predložiti pitanja o datoteci koja bi korisnici mogli postaviti.

Izvor: Adobe

Na primjer, ako imate PDF sa 100 stranica i ne želite ih sve detaljno čitati moći ćete od AI pomoćnika zatražiti sažetak, ali i postaviti razna pitanja. Iz Adobea ističu mogućnost generiranja citata koji korisnicima omogućuju provjeru izvora odgovora alata, a može proizvesti tekst za različite formate kao što su e-pošta, prezentacije i izvješća.

Prije nekoliko dana OpenAI je na neki način ušao u područje Adobea, a tiče se generiranja realističnih videa visoke razlučivosti iz tekstualnog upita. Prema najavama i Adobe radi na video modelima te namjeravati ponuditi tehnologiju korisnicima.

Izvor: Adobe

Korisnici programa Acrobat Individual, Pro i Teams te probni korisnici programa Acrobat Pro mogu koristiti beta verziju AI Assistanta za produktivniji rad već danas, sa značajkama koje će u Readeru stići u narednim danima i tjednima. Nisu potrebne komplicirane implementacije. Jednostavno otvorite Reader ili Acrobat i počnite raditi s novim mogućnostima.

Izvor: Adobe

AI Assistant preporučuje pitanja na temelju sadržaja PDF-a i odgovara na pitanja o tome što se nalazi u dokumentu – sve kroz intuitivno sučelje za razgovor. Uz generativni sažetak lako ćete shvatiti sadržaj unutar dugačkih dokumenata s kratkim pregledima u formatima lakim za čitanje.

Uz jednostavnu navigacija veze koje se mogu kliknuti pomažu korisnicima da brzo pronađu ono što im je potrebno u dugim dokumentima.

Izvor: Adobe