JEZIČNI MODELI

ULAZE LI I ONI U AI ARENU: Iako kasne možda još nije kasno da se priključe

Autor Ivan Vukić

Alat će imati mogućnost uređivanja fotografija na temelju teksta koji korisnik upisuje

Izvor: Pixabay

Umjetna je inteligencija u kratkom periodu ušla u naše živote, ali korisnici Appleovih uređaja još uvijek različite jezične modele mogu koristiti pristupanjem raznim servisima, nego i Appleovim. I Apple se uključuje s AI modelom koji može uređivati slike na temelju tekstualnih naredbi.

Model nazvan MGIE (MLLM-Guided Image Editing) koristi multimodalne velike jezične modele (MLLM) za tumačenje korisnikovih riječi, a novi AI model otvorenog koda tvrtke za uređivanje slika pokazuje koliko je sposoban doprinijeti tržištu.

Alat ima mogućnost uređivanja fotografija na temelju teksta koji korisnik upisuje, a iako to nije prvi alat koji to može učiniti ljudske upute su ponekad prekratke da bi se trenutne metode mogle izvršiti kvalitetno, zaključak je trenutne faze.

Izvor: Eugen Wais / Alamy / Alamy / Profimedia

Tvrtka je MGIE razvila s istraživačima sa Sveučilišta Kalifornije u Santa Barbari. MLLM-ovi imaju moć transformirati jednostavne ili dvosmislene tekstualne upute u detaljnije i jasnije upute koje sam urednik fotografija može slijediti.

Moguće je i unaprjeđenje fotografija dodavanjem dodatnih uputa poput primjera s jelom koje se može učiniti zdravijim dodavanjem nadjeva od povrća, na primjer. I dobit ćete uređenu fotografiju na kojoj je dodano povrće.

Dakle, moguće su velike promjene na slikama, a MGIE također može obrezati, promijeniti veličinu i rotirati fotografije kao i poboljšati svjetlinu, kontrast i ravnotežu boja, a sve putem tekstualnih upita. Na fotografijama se može obaviti modifikacija određenih područja poput promjene kose, nosa, očiju ili odjeće osobe na fotografiji. Naravno, dostupno je i uklanjanje elemenata u pozadini.