Pametne platforme

Hoćemo li uskoro moći slati poruke između WhatsAppa i Vibera?

Autor Krunoslav Ćosić

Mnoge korisnike muči razmjena poruka između različitih aplikacija

Izvor: Pixabay

Instant poruke dio su svakodnevice svakog korisnika pametnog telefona koji ima najmanje jednu, a mnogi i više različitih aplikacija poput Vibera, WhatsAppa, Telegrama, Signala itd. Sve korisnike muči isti problem – slanje poruka je moguće samo između dva telefona s istom instaliranom aplikacijom.

Hoće li se to uskoro promijeniti? Navodno WhatsApp planira surađivati s drugim aplikacijama za razmjenu poruka tako da bi korisnici uskoro mogli slati poruku na WhatsApp s neke druge usluge. Pri tome će WhatsApp, kao i mnoge druge velike tehnološke platforme, morati napraviti neke značajne promjene.

Razlog je kako bi sve bilo u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima Europske unije (DMA). Jedna od promjena koje zakon traži je interoperabilnost s drugim platformama za razmjenu poruka.

Izvor: Wabetainfo

Kako je za Wired objasnio direktor inženjeringa WhatsAppa Dick Brouwer pomak prema interoperabilnosti prvo će uključivati tekstualne poruke, slike, glasovne poruke, video zapise i datoteke koje jedna osoba šalje drugoj. Takve poruke bi se nalazile u novom odjeljku same aplikacije te bi bile odvojene od uobičajene komunikacije unutar iste aplikacije.

To bi trebalo omogućiti korisnicima da razgovaraju s ljudima na WhatsAppu putem aplikacija trećih strana kao što su iMessage, Telegram, Google Messages i Signal te obrnuto. Međutim, sve ovisi o tome hoće li se u to pridružiti i druge tvrtke.

Sve zabrinjava kako će aplikacija WhatsApp, koja je u vlasništvu tvrtke Meta, čuvati poruke sigurnima i šifriranima kada se počnu uključivati druge usluge. Očekivano, cilj WhatsAppa je da usluge slanja poruka s kojima se povezuju koriste isti protokol signala za šifriranje poruka.

Izvor: Shutterstock

Iz Mete kažu da su otvoreni za aplikacije koje koriste alternativne protokole šifriranja sve dok tvrtke mogu dokazati da "dostižu sigurnosne standarde koje WhatsApp navodi u svojim smjernicama." Treba napomenuti i da će usluge trećih strana također morati potpisati ugovor s Metom prije nego što se priključe na WhatsApp. Više detalja o tome trebalo bi biti poznato u ožujku 2024.

Do tada je Europska unija Meti i drugim velikim platformama dala rok za prilagodbu poslovanja prema Zakonu o digitalnim tržištima Europske unije. Stoga, čak i ako dođe do povezivanja različitih platformi nije poznato hoće li interoperabilnost biti dostupna samo na teritoriju EU-a ili i u drugim dijelovima svijeta.