RAZVIJA SE METAVERSUM

Qualcomm se priprema za metaverzum s AR platformom

Autor Krunoslav Ćosić

Qualcomm je predstavio razvojni komplet Snapdragon Spaces

Izvor: Youtube

Razvojni komplet se nosi na glavi i namijenjen je za izradu aplikacija proširene stvarnosti ili dodavanje AR-a (augmented reality) postojećim Android aplikacijama. Snapdragon Spaces se nadovezuje na postojeće Qualcommove XR1 i XR2 5G platforme te uključuje prostorno mapiranje i umrežavanje, okluziju, detekciju ravnine, lokalna sidra i postojanost te razumijevanje scene, izjavio je proizvođač čipova Qualcomm, a prenosi Mobile World Live.

Platforma će uključivati stručnost stečenu iz dvije nedavne akvizicije, otkrio je Qualcomm. HINS SAS i njegova podružnica Clay AIR donose praćenje ruku i prepoznavanje gesta dok Wikitude dodaje prepoznavanje objekata i slika i tehnologiju praćenja.

Introducing Snapdragon Spaces XR Developer Platform
Izvor: Youtube

Hugo Swart, Qualcommov potpredsjednik i GM, XR, predviđa da će proširena stvarnost (AR) zamijeniti svaki zaslon koji imamo, kako se tehnologija razvija. “Idemo u svijet u kojem taj 2D ekran zaista nestaje”.

U predviđanju 3D fuzije virtualnog i fizičkog svijeta Swartu se pridružuju brojni visoki tehnološki rukovoditelji, uključujući izvršnog direktora Microsofta Satyu Nadellu i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga koji je svoju tvrtku preimenovao u Meta kao referencu na metaversum.

Izvor: Youtube

Prva komercijalna implementacija Snapdragon Spacesa bit će u pametnim naočalama Lenovo ThinkReality A3 uparenima s pametnim telefonom Motorola. Xiaomi i Oppo također će podržavati Snapdragon Spaces, što bi trebalo biti dostupno u proljeće 2022.

Qualcomm je također imenovao operatore mobilne mreže Deutsche Telekom, T-Mobile US i NTT DoCoMo kao partnere za koje se očekuje da će povezati AR naočale s pametnim telefonima, podržavajući komercijalizaciju Snapdragon Spacesa.

Kako bi izgradio razvojni ekosustav, Qualcomm podržava mnoga postojeća 3D okruženja, uključujući ona koja su kreirali Epic Games, Unity i Niantic. Ovog tjedna Niantic je lansirao novu platformu nazvanu Lightship koja integrira Snapdragon Spaces kako bi programerima omogućila stvaranje AR iskustva na otvorenom.

Izvor: Qualcomm

Izvor: Qualcomm