ŠTO AKO?

BAŠ SU IDIOTI: Ljudi se s Apple Vision Pro voze na Tesla Autopilotu

Autor Krunoslav Ćosić

Poznati su slučajevi automatizirane vožnje Tesle u potpunosti bez ruku, neki i spavaju, a vrhunac je s Appleovim naočalama

Izvor: platforma X

Mnogi nisu razumjeli što u stvarnosti znači Teslin Autopilot. Radi se o sustavu pomoći autonomne vožnje razine 2, što znači da vozač i dalje mora sjediti na vozačkom sjedalu, s rukama na kolu upravljača i stalno biti pripravan preuzeti vožnju, ukoliko tehnologija zakaže.

Neki (neodgovorni vozači) za autonomne vrijeme vožnje spavaju, ima i onih koji na vozačko mjesto stave psa, a zabilježene su i neke druge radnje na stražnjim sjedalima, dok za volanom nema nikoga. Iako je kroz godine Tesla poboljšao značajke nadzora vozača kako bi izbjegao scene poput opisanih nisu uspjeli u potpunosti.

Prije nekoliko dana je Apple službeno počeo s prodajom svojih AR/VR naočala Apple Vision Pro. To je novi proizvod koji u SAD-u košta minimalno 3500 USD, veće memorijske verzije su i skuplje, a nije poznato kada će početi prodaja naočala u ostatku svijeta.

Oni koji su među prvima kupili nove naočale koje proširuju stvarnost smislili su novi način kako ih isprobati – u vožnji. Iako su naočale zamišljene za rad dok sjedite kod kuće, na poslu ili se vozite u avionu.

Neki su (idioti) odlučili isprobati vožnju s Apple Vision Pro na licu, s uključenim Tesla Autopilotom. Pojavio se primjer Tesla Cybertruck u ovoj fazi niti nema autopilot pa iz prijavljenih situacija nije jasno tko onda upravlja vozilom, ali postoje i neki drugi primjeri u kojima se koriste Appleove naočale.

Iako je Apple vrlo jasno naznačio da se uređaj ne koristi tijekom vožnje Vision Pro ima mogućnost renderiranja okruženja u stvarnom vremenu. To znači da je tehnički moguće voziti s naočalama na glavi, ali to je ipak užasna i opasna ideja.

Problem je što bi tehnologija vrlo lako mogla zakazati usred vožnje, a ako se to dogodi osoba ne može ništa vidjeti ispred sebe sve dok ne ukloni uređaj s glave.

Izvor: Apple