OTPORNA NA KOROZIJU

KDDI koristi stupove baznih stanica od stakloplastike

Autor Ivan Vukić

Razlog je smanjenje mase stupova na kojima se koriste bazne stanice

Izvor: Gary Hider / Alamy / Alamy / Profimedia

Telekom operator KDDI je počeo koristiti novorazvijenu plastiku ojačanu staklenim vlaknima kao potporni stup za nove bazne stanice, zamjenjujući čelične stupove koji su 40 posto teži.

KDDI je surađivao s Cosmo Systemom na razvoju polimera ojačanog staklenim vlaknima (GFRP) visoke otpornosti na koroziju, produžujući životni vijek stupova i smanjujući održavanje.

Manja masa materijala znači da nisu potrebne dizalice prilikom postavljanja stupova, piše Mobile World Live, što ubrzava instalaciju i samim time se izbjegava potreba za dopuštenjem za lociranje opreme za podizanje opreme na lokaciji.

Izvor: Shutterstock

Cijevi su izrađene posebnom metodom namotavanja filamenta u kojoj su staklena vlakna omotana pod određenim kutom čime se povećava čvrstoća i čini ih dovoljno izdržljivima da izdrže jake vjetrove i potrese.

U 2023. KDDI je bila prva japanska tvrtka koja je u suradnji s Ericssonom postavila podzemne komponente za 5G bazne stanice. Japanski telekomunikacijski operator osnovan je 2000. godine od strane japanske vlade.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI