EKOLOGIJA

Europski operatori potiču održivost pametnih telefona

Autor Igor Martić

Telefoni se procjenjuju na temelju utjecaja proizvodnje, uporabe, transporta i zbrinjavanja

Izvor: Maksym Yemelyanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Europski operateri pozdravili su potencijal uspostave globalnih standarda za održivost mobilnih uređaja proširivanjem programa ocjenjivanja koji je uveden u svibnju. U zajedničkoj izjavi Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telia i Vodafone Grupa objasnili su da će kroz Eco Rating početi procjenjivati utjecaj mobilnih uređaja na okoliš, a koji se prodaju u sedam zemalja u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Prethodno su 24 europska tržišta već podržana tim programom, a Južna Afrika i Brazil su naknadno dodani. Proširenje na nove zemlje ima za cilj potaknuti globalne operatore u stvaranju univerzalnog sustava označavanja za pametne telefone i telefone s dodatnim funkcijama.

Izvor: pavel sevruykov / Panthermedia / Profimedia

Na osnovi informacija koje pružaju proizvođači uređaja, uređaji se procjenjuju na temelju utjecaja same proizvodnje, uporabe, transporta i zbrinjavanja uređaja nakon korištenja. Telefoni će dobivati ocjenu za svoj ugljični otisak tijekom cijelog životnog ciklusa, a bit će dostupne i dodatne informacije o njihovoj trajnosti, mogućnosti recikliranja, klimatskoj učinkovitosti i učinkovitosti resursa te lakoći s kojom se mogu popraviti.

Inicijativa Eco Rating trenutačno pokriva više od 150 modela telefona, što je gotovo dvostruko više od broja u trenutku pokretanja inicijative. Dobavljači Fairphone, Realme i Vivo nedavno su se pridružili, uz još desetak drugih dobavljača uključujući Huawei, Samsung, HMD Global (Nokia), OnePlus i Xiaomi.

Izvor: Aleksandr Volkov / Alamy / Alamy / Profimedia