Pametne platforme

MOBILNA POKRIVENOST: SpaceX lansirao šest Starlink satelita

Autor Ivan Vukić

Prvi Starlinkovi sat-to-phone sateliti napuštaju lansirnu platformu

Izvor: platforma X

SpaceX je lansirao šest Starlink satelita što će omogućiti pružanje mobilne pokrivenosti izravno sa standardnim pametnim telefonima. To bi trebalo poboljšati globalnu povezanost i pomoći u uklanjanju mrtvih zona, u situacijama kada nije dostupan mobilni signal.

Na platformi društvenih medija X zrakoplovna tvrtka je otkrila da su sateliti, zajedno s nekoliko drugih satelita, prebačeni u orbitu u ranim jutarnjim satima jutros 3. siječnja. Prvi korisnici koji će koristiti Starlink usluge izravno na uređaj za "globalni pristup" biti: T-Mobile US, kanadski operater Rogers Communications, australski igrač Optus, japanski KDDI, One New Zealand, švicarska tvrtka Salt Mobile i Entel Chile.

Starlink radi na omogućavanju slanja SMS poruka izravno sa svojih satelita tijekom ove godine, nakon čega slijedi glasovni i podatkovni promet počevši od 2025. godine, piše Mobile World Live. IoT uređaji koji koriste uobičajene LTE standarde također će biti podržani. Prijavljeni operatori imaju recipročan pristup u drugim partnerskim zemljama.

Starlink, koji također nudi alternativne satelitske usluge, jedan je od niza igrača koji ciljaju na ovo tržište, a u igri su još i Lynk Global i AST SpaceMobile.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI