Pametne platforme

NEMA VIŠE 2023.: Što se na Googleu najviše tražilo u prošloj godini?

Autor Krunoslav Ćosić

Pogledajte prošlogodišnja najpopularnija pretraživanja hrvatskih građana na Googleu

Izvor: Shutterstock

Donosimo samo neke od najpretraživanijih pojmova u 2023. godini te trendove koji su pokrenuti.

Filmske i TV serije osvojile su publiku ove godine, a "Barbie" i "The Last of Us" postali su najpopularniji film i TV emisija na globalnoj razini. Čak su inspirirali i druge vrhunske trendove: "Barbie nokti" i "Barbie odjeća" bile su najpopularnije pretrage u SAD-u u svojim kategorijama.

Oppenheimer, Cillian Murphy, i Barbie, Margot Robbie
Izvor: HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

Zapravo, ove smo godine svi bili na Googleu zbog modnih trendova — "it's give fashion" bilo je najpopularnije "it's gifts", piše Google na svojem blogu.

Google je nastavio razvijati načine na koje možete pretraživati, bilo da se radi o snimanju fotografije za Lens ili pjevušenju pjesme u Pretraživanju. Gusjenica je propuzala pored leptira i postala najbolji kukac s lećama ove godine, a svi smo pjevušili Imagine Dragons "Bones" do vrha ljestvice kao ovogodišnju najbolju pjesmu Hum to Search.

Mnogima je znatiželja bila priroda: na Google kartama su park Güell u Barceloni i muzej Louvre u Parizu bili najčešće pretraživani parkovi i muzeji u svijetu.

Diljem zemlje Amerikanci gledaju TV emisije, koncerte, sportske utakmice i "u mojoj blizini" s najvećim trendom. Iskustvo vam daje čak i neke zabavne činjenice: jeste li znali da je Quincy, Illinois, jedino mjesto u SAD-u s "dnevnim izletima u mojoj blizini" kao najpopularnijom pretragom "u mojoj blizini"?

Pogledajte što je bilo aktualno u Hrvatskoj u 2023:

Filmovi

1. Oppenheimer
2. Barbie
3. Sound of Freedom
4. Avatar
5. Everything everywhere all at once

Sportska događanja u 2023.

1. Dinamo - AEK
2. Hrvatska - Nizozemska
3. Hrvatska - Španjolska
4. Hrvatska - Turska
5. Hrvatska - Wales

TV serije

1. Južni vetar: Na granici
2. Zlatni kavez
3. The Last of Us
4. Wednesday
5. Ginny & Georgia