iMessages

OVO NISU GLASINE: Apple će znatno unaprijediti iOS 17 u 2024.

Autor Ivan Vukić

Aktualna verzija iOS-a i dalje će se dorađivati, a ovo je šest novosti koje je Apple najavio

Izvor: Apple

Uz poboljšanja aktualnih značajki sigurno dolaze i nove što će označiti velike promjene za korisnike iPhone telefona koji podržavaju nova ažuriranja. Iako je iOS 17 već na mnogim telefonima u sljedećim se mjesecima očekuju nova ažuriranja ove verzije.

Neke manje promjena značajki već smo vidjeli u beta verzijama, a velike promjene tek dolaze. Bitno je za istaknuti kako se ne radi o glasinama nego o ažuriranjima koja je službeno potvrdio Apple.

1. Konačno unificirani standard za poruke

Do sada su korisnici Apple iPhonea koristili iMessages za razmjenu raznih sadržaja dok se poruke i dalje ne mogu slati prema Android telefonima. Google već nekoliko godina pokušava popularizirati RCS poruke, a Apple ih je nedavno konačno prihvatio i implementirat će ih u neku od iOS 17 nadogradnji. Istovremeno, iMessages i dalje ostaju samo za korisnike iPhonea.

Kroz RCS poruke mogu se slati fotografije i videozapisi visoke rezolucije, audio poruke, postoje indikatori tipkanja druge strane s kojom se dopisuje, potvrde o čitanju, Wi-Fi poruke i poboljšani su grupni razgovori.

iMessage – Renewable Energy
Izvor: Youtube

2. App Sideloading u Europskoj uniji

Zakon o digitalnim tržištima Europske unije natjerao je Apple te će konačno dopustiti App Sideloading odnosno aplikacija na iPhoneu omogućujući korisnicima da instaliraju aplikacije izvan Apple App Storea.

Ova se promjena očekuje u prvoj polovici 2024., a u početku će se primjenjivati samo u zemljama Europske unije.

3. Apple CarPlay sljedeće generacije

Na redovitoj Appleovoj developerskoj konferenciji WWDC u lipnju 2022. Apple je predstavio sljedeću generaciju CarPlaya koja uključuje dublju integraciju s funkcijama vozila kao što su klima uređaj i radio.

Zatim, podrška za više zaslona na cijeloj nadzornoj ploči vozila, poboljšana prilagodba i još mnogo toga. Očekuje se da će prva vozila koja podržavaju Apple CarPlay iskustvo sljedeće generacije biti lansirana u 2024. godine.

4. Kolaborativni popisi za reprodukciju u Apple Musicu

Značajka će omogućiti dodavanje, preraspoređivanje i uklanjanje pjesama na popisu za reprodukciju koji se dijeli s drugima. Iako se očekivalo da će se ova značajka pokrenuti s iOS-om 17.2 povučena je iz ažuriranja pred kraj beta testiranja. Apple je najavio da će biti ponovno predstavljena u ažuriranju iOS-a 17 u 2024. godini.

Izvor: Apple

5. AirPlay na televizorima u hotelskim sobama

Omogućit će skeniranje QR koda na hotelskom televizoru kako bismo uspostavili AirPlay vezu omogućujući bežični streaming videozapisa, fotografija i glazbe. Prvobitno je to bilo planirano za izdanje u 2023., ali se očekuje da će biti lansirano u 2024. kao dio ažuriranja za iOS 17, piše softonic.

6. Satelitska pomoć na cesti izvan SAD-a

Počevši od iOS-a 17 svi modeli iPhonea 14 i 15 nude satelitsku pomoć na cesti omogućujući korisnicima u SAD-u da kontaktiraju AAA tvrtku za pomoć na cesti kada su izvan pokrivenosti mobilnom i Wi-Fi mrežom. Očekuje se da će se ova značajka proširiti na druge zemlje u 2024.

Šest promjena koje će još donijeti iOS 17 Apple se priprema za dolazak iOS-a 18 koji će biti predstavljen na WWDC24 u lipnju 2024.

Izvor: Apple

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI