SWIFT I MESSI

NAJPOPULARNIJI ČLANCI NA WIKIPEDIJI U 2023: Naravno, ChatGPT je na vrhu

Autor Davor Dakić

Uz pojmove na listi se našla i Taylor Swift, prema nekim izborima osoba godine

Izvor: Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Nema baš nekog iznenađenja - ChatGPT je označio prekretnicu za umjetnu inteligenciju omogućivši milijunima korisnika da eksperimentiraju s generativnom umjetnom inteligencijom. Stoga niti ne čudi da je tema postala najposjećeniji članak na engleskoj Wikipediji ove godine.

Prema Zakladi Wikimedia, neprofitnoj organizaciji koja ugošćuje kolaboracijsku enciklopediju, ChatGPT je u 2023. (do 28. studenog) imao 49,4 milijuna posjeta. Slijede smrti u 2023 (Deaths in 2023) s 42,7 milijuna posjeta, Cricket World Cup 2023 (38,2 milijuna), Indian Premier League Cricket (32 milijuna) te poznati film "Oppenheimer".

Izvor: Shutterstock

Film je imao najveću zaradu u 2023. te govori o "Projektu Manhattan" i razvoju atomske bombe, a osigurao je peto mjesto na listi najgledanijih članaka na Wikipediji u 2023. godini s 28,3 milijuna posjeta, piše Statista.

Kada su u pitanju slavne osobe, Taylor Swift, koju je magazin Time proglasio osobom godine, drži 12. mjesto najposjećenijih stranica Wikipedije s 19,4 milijuna pregledavanja dok je Lionel Messi na 15. mjestu sa 16,6 milijuna pregleda.

Prema podacima same zakladi samo je engleska stranica ove godine imala više od 84 milijarde posjeta.