BOLJA REAKCIJA

4G LTE MREŽE: Bolji odgovor na različite nezgode

Autor Davor Dakić

Deutsche Telekom ima za cilj promijeniti brzinu reakcije hitnih poziva

Izvor: EHL Media/Erik-Holm Langhof / imago stock&people / Profimedia

Deutsche Telekom je pokrenuo pilot sljedeću generaciju sustava hitnih poziva za vozila. Napravljeno je to zajedno s partnerima Qualcomm i Cetecom Advanced, s platformom temeljenom na LTE-u za koju se očekuje da će pomoći u odgovoru na nezgode.

Njemački operator tvrdi da je testiranje sljedeće generacije eCall-a (NG eCall) u Njemačkoj bilo prvo takve vrste te koristi svoju komercijalnu 4G mrežu za povezivanje vozila s hitnim pozivnim centrima.

Uočeno je da su trenutni automatizirani sustavi za hitne pozive u vozilima navedeni u pravilima Europske unije (EU) tehnički zastarjeli, a generacija koja je testirana dizajnirana je za pružanje bržih veza od svog 2G pandana, istovremeno otvarajući priliku za prijenos veće količine podataka, piše Mobile World Live.

Izvor: Ivan Marc Sanchez / Alamy / Alamy / Profimedia

Deutsche Telekom je dodao da bi se NG eCall s vremenom mogao koristiti za prijenos uživo slika s mjesta nesreće ili zdravstvenih podataka putnika.

Pozivajući na hitno ažuriranje propisa EU-a napomenuto je da su proizvođači vozila trenutno obavezni instalirati 2G ili 3G sustave zbog "izuzetno dobre mrežne pokrivenosti u to vrijeme u usporedbi s 4G/LTE" kada su pravila postavljena.

"Zbog brzog širenja novih mobilnih mreža ažuriranje specifikacija je razumno i apsolutno neophodno", dodali su iz Deutsche Telekoma.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI