Pametne platforme

GEMINI: Googleov najmoćniji AI model do sada

Autor Smartlife

Google lansira novu umjetnu inteligenciju, tvrdi da je moćnija od ChatGPT-a

Izvor: Youtube

Ova umjetna inteligencija sada pokreće Google Bard, a stigla je i do pametnih telefona Pixel 8 Pro. Tehnološki div tvrdi da je njegov novi AI daleko bolji od onoga što tvrtka OpenAI i njegova umjetna inteligencija ChatGPT može ponuditi, a uskoro ga planira integrirati u svoje usluge poput pretraživanja, oglasa, Chromea i mnogih drugih.

"Nova era modela predstavlja jedan od najvećih znanstvenih i inženjerskih napora koje smo poduzeli kao tvrtka", rekao je Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea. "Stvarno sam uzbuđen zbog onoga što je pred nama i prilika koje će Gemini donijeti ljudima diljem svijeta."

Zapravo, Gemini je obitelj modela umjetne inteligencije koji su obučeni na ogromnom skupu podataka teksta i koda.

Izvor: Google

Gemini u tri verzije

Google kaže da ga Blizanci mogu razumjeti i pokušati odgovoriti na pitanja koja su neobična, izazovna i otvorena. Zna pokazati i svoju kreativnu stranu pa će, ako ga korisnici to zatraže, napisati pjesmu, kod, scenarij, pismo ili sadržaj e-maila.

Gemini dolazi u tri verzije:

• Gemini Pro - konkurent modelu ChatGPT 3.5. Najmoćnija besplatna inačica dizajnirana za složene zadatke koju sada pokreće Google Bard chatbot. Zahtijeva internetsku vezu.
• Gemini Nano - manji i učinkovitiji model, namijenjen uređajima poput pametnih telefona. Ne zahtijeva internetsku vezu već prvenstveno služi da uređaji budu lokalno pametniji i brži.
• Gemini Ultra - konkurent ChatGPT 4 modelu. Najveća i najsnažnija verzija Gemini, dizajnirana za obavljanje najsloženijih zadataka. Postat će dostupna u 2024.

Implementacijom modela Gemini Pro Google kaže da je Bard stekao "naprednije razmišljanje, planiranje, razumijevanje i druge sposobnosti". S druge strane, od iduće godine korisnicima će biti dostupna plaćena verzija chatbota pod nazivom Bard Advanced, koju pokreće Gemini Ultra.

Gemini: Google’s newest and most capable AI model
Izvor: Youtube

Vlasnici Googlea Pixel 8 Pro s novim ažuriranjem dobili su pristup modelu Gemini Nano, ali ne u punom kapacitetu. AI model može sažeti snimke u aplikaciji Snimač. Tvrtka tvrdi da će uskoro pokrenuti značajku "Smart Reply", ali samo ako se koristi Google tipkovnica i samo u WhatsAppu. Ostale aplikacije za razmjenu poruka i drugi dijelovi operativnog sustava dobit će Gemini funkcionalnost tijekom sljedeće godine.

Izvor: Google

Google je također predstavio brojne sintetičke rezultate testova kao dokaz da je Gemini bolji od OpenAI rješenja. Međutim, do lansiranja modela Gemini Ultra, ChatGPT 4 ostaje najbolje rješenje dostupno na tržištu.

Hands-on with Gemini: Interacting with multimodal AI
Izvor: Youtube