5G u pojasu od 26 GHz

TELEFONICA I NOKIA: Otvaraju 5G holografski laboratorij

Autor Krunoslav Ćosić

Razvit će se niz holografskih slučajeva upotrebe u svrhe podučavanja i zabave

Izvor: Telefonica

Telefonica i Nokia udružile su se sa sveučilištem u Španjolskoj kako bi pokrenule, kako tvrde, prvi 5G holografski laboratorij u zemlji. Bit će dizajniran za razvoj i testiranje slučajeva korištenja ove tehnologije kojoj se predviđa dobra budućnost.

U priopćenju je španjolski operater objasnio da će surađivati s Nokijom na postavljanju samostalnog i nesamostalnog 5G u pojasu od 26 GHz u laboratoriju na Politehničkom sveučilištu u Valenciji, piše Mobile World Live, s ciljem korištenja objekta kao glavnog testnog poligona za privatne i javne entitete.

Nastojat će razviti niz holografskih slučajeva upotrebe uključujući korištenje tehnologije u svrhe podučavanja i zabave, zajedno s imerzivnim videokonferencijama uz korištenje "hiper-realističnih" 3D avatara.

Izvor: Daniil Peshkov / Stock Budget / Profimedia

Telefonica će pružiti podršku za rad mreže uključujući dizajn i razvoj 3D holograma u stvarnom vremenu te 5G infrastrukturu za oblak i rubno računalstvo za impresivan prijenos sadržaja. 5G opremu za holografski studio osigurala je Nokia.

Nadalje, Sveučilišni institut za telekomunikacije i multimediju okupit će istraživački tim koji će istražiti upotrebu tehnologije u akademskom polju i "dizajnirati holografske komunikacije budućnosti".

Pokretanje holografskog studija financirale su španjolska vlada i Europska komisija, podupirući širi program istraživanja i razvoja za unaprjeđenje 5G i 6G mreža.