GLJIVE

UPOZNAJTE UKUSNE PLODOVE JESENI Kroz zanimljive aplikacije

Autor Dijana Kaćanski

Vrijeme jesenjih kiša idealno je za rast gljiva pa mnogobrojne ljubiteljice spremno dočekuju vrijeme berbe

Izvor: Svetlana Khvorostova / Alamy / Alamy / Profimedia

Vlažno vrijeme, rosa, niže temperature s povremenim padalinama pogoduje rastu i razvoju različitih vrsta gljiva pa će nakon vlažnog perioda uslijediti najbolje vrijeme za njihovu berbu.

Branje jestivih vrsta gljiva u jesenjem periodu nije komplicirano, uzmite nož za lakše rezanje i košaru za odlaganje, a ukoliko ne poznajete dobro vrste ovih plodova morate se prije dobro educirati.

Izvor: Google

Edukacija je moguća kroz različite knjige i priručnike sa slikama, a kako bi sve bilo jednostavnije možete se poslužiti najpopularnijim aplikacijama pa osim samih informacija o ovim ukusnim proizvodima možete naučiti i više od toga.

Putem aplikacije Mushroom Identify - Automatic picture recognition na jednostavan način i uz pomoć fotografiranja primjerka u prirodi saznajte o kojoj se gljivi radi.

Nakon što ste identificirali vrstu možete ju zabilježiti na točnoj lokaciji, a uz to i pratiti kalendar zbivanja s pojedinom vrstom kao i vrijeme punog dozrijevanja i berbe. Zaigrajte i kviz na temu gljiva u ovoj aplikaciji instaliranoj više od milijun puta.

The Mushroom Book
Izvor: Google

U Poljskoj je branje gljiva dio tradicije pa stoga njihova aplikacija The Mushroom Book donosi opis oko 100 najčešće jestivih, zatim nejestivih i otrovnih gljiva, a dodatnu sigurnost daje činjenica da su sadržaj aplikacije potvrdili mikolozi i predložili odabir fotografija.

Aplikacija s više od 100 tisuća preuzimanja sadrži alat za identifikaciju u kojem je moguće birati među raznim vizualnim i drugim karakterističnim obilježjima i na taj način doći do prave vrste gljiva.

Izvor: Google

Jednostavno fotografirajte gljivu u prirodi i prenesite ju pa će vam aplikacija Picture Mushroom - Mushroom ID u roku od nekoliko sekundi identificirati vrstu.

Opširna baza podataka s bogatim informacijama o svim vrstama gljiva, praćenje pronađenih gljiva i spremanje na kartu gljiva samo su neke karakteristike aplikacije s više od milijun ljubiteljica.

Izvor: Google

A kad ste već ubrali gljive, utvrdili da su jestive i naučili sve o njima lijepo bi bilo pripremiti ih na najbolji način pa to možete učiniti putem aplikacije Mushroom recipes koja sadrži stotinjak recepata s gljivama.

U aplikaciji instaliranoj više od 10 tisuća puta se tako mogu naći brojne vrste jela - od juha, salata, predjela, preko glavnih jela i deserta, a uz to gljive možete kombinirati i u palačinkama, okruglicama pa čak i s ribama i plodovima mora.

I nakon svega, čak i ako ne volite brati gljive, ali su vam drage poigrajte se putem aplikacije Mushroom Wars 2: War Strategy Game & RTS Battle i povedite svoje pleme gljiva do pobjede kroz više od 200 izazovnih misija.

Mushroom Wars 2: War Strategy Game & RTS Battle
Izvor: Google

Izazovite i svoje prijateljice ili ih uključite u svoj tim, stvorite strategiju, obranite dvorac i budite najbolja među ostalima u nagrađivanoj igrici s više od milijun instalacija.

I na kraju, ukoliko baš niste sigurni u gljive koje ste ubrali posavjetujte se s profesionalcima kako bi vam ovi ukusni proizvodi ostali u lijepom sjećanju.