Pametne platforme

SPEKTAR OD 6 GHZ: Koristit će se za nosive uređaje

Autor Igor Martić

FCC će kroz ovaj frekvencijski pojas omogućiti poboljšanja AR i VR uređaja

Izvor: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Savezna komisija za komunikacije (FCC - Federal Communications Commission) odobrila je upotrebu pojasa od 6 GHz za uređaje male snage kao što su nosivi uređaji. Potez je osmišljen kako bi potaknuo razvoj novih aplikacija proširene i virtualne stvarnosti.

Agencija očekuje da će 6 GHz donijeti fleksibilniji ekosustav "najsuvremenijih aplikacija" i omogućiti nosivim uređajima kao što su AR/VR naočale da rade zajedno s uređajima koji podržavaju Wi-Fi.

Američke tehnološke tvrtke uključujući Meta Platforms, Google, Apple i Microsoft lobirale su kod FCC-a za proširenje upotrebe pojasa od 6 GHz kako bi se olakšao razvoj gadgeta povezanih s metaverseom tvrdeći da će pristup podržati brže povezivanje putem tetheringa i zauzvrat poboljšati performanse.

Izvor: GORODENKOFF PRODUCTIONS / Sciencephoto / Profimedia

Značajno je da su se velika tehnološka imena ranije suočavala s neuspjesima u uvođenju pametnih nosivih uređaja, pri čemu je Google odustao od planova za lansiranje svojih pametnih naočala.

U izjavi poslanoj e-poštom u koju je Bloomberg imao uvid, prenosi Mobile World Live, potpredsjednik politike za Sjevernu Ameriku u tvrtki Meta Platforms Kevin Martin rekao je da će odluka FCC-a "dopustiti tvrtkama poput naše da koriste nove bežične tehnologije za izgradnju sljedećeg vala računalstva".

Ovo su Meta Quest 3
Izvor: Youtube

Pojas od 6 GHz ponudit će ukupno 850 megaherca spektra pružajući "vrlo velike brzine veze koje su idealne za vrste najsuvremenijih aplikacija visoke brzine prijenosa podataka koje će obogatiti potrošačka iskustva i potaknuti nacionalno gospodarstvo", izjavili su iz FCC-a. Regulatorno tijelo je također ukazalo na potencijal nosivih senzora i IoT uređaja.