PREMA FRANCUSKOJ

IRSKI RAGBI SAVEZ: Imat će svoju privatnu 5G mrežu u kombiju

Autor Krunoslav Ćosić

Prva primjena trebala bi se isprobati na Svjetskom prvenstvu u ragbiju

Izvor: ©INPHO/Evan Treacy ©INPHO/Evan Treacy/©INPHO/Evan Treacy

Irska nacionalna ragbijaška reprezentacija detaljno planira korištenje privatne 5G mreže na nadolazećem svjetskom prvenstvu u tom sportu. Udružit će se s Ericssonom i Vodafonom Irska kako bi postavili samostalnu (standalone) mrežu iz prilagođenog kombija.

Vodafone je isprva instalirao privatnu samostalnu 5G mrežu u objektu Irske ragbi nogometne unije (IRFU) kako bi trenerima i igračima pružio video analizu u stvarnom vremenu namijenjenu poboljšanju pri donošenju odluka.

Izvor: Ericsson

Trojac je testirao tehnologiju u kampu za trening momčadi, a mreža je sada postavljena u "vozilo povezano s 5G po mjeri" na Svjetskom prvenstvu u ragbiju, koje bi se trebalo održati u Francuskoj od sljedećeg mjeseca.

Ericsson je naveo da je IRFU prethodno koristio "standardni Wi-Fi" na stadionima i mjestima za trening. Tvrdi se da će veće brzine prijenosa podataka i niža latencija koju pruža privatna mreža poboljšati donošenje odluka tijekom utakmica pružanjem informacija iz do osam video streamova visoke rezolucije i drona povezanog s 5G.

Izvor: ©INPHO/Dan Sheridan ©INPHO/Dan Sheridan/©INPHO/Dan Sheridan

“Analiza učinka doživjela je goleme promjene u posljednjih nekoliko desetljeća. Ono što je započelo s metodama koje se temelje na olovci i papiru za prikupljanje notacijskih podataka razvilo se u korištenje najsuvremenijih tehnologija temeljenih na računalu i umjetne inteligencije za prikupljanje sve većih količina informacija u stvarnom vremenu”, objasnila je direktorica Vodafone mreže Sheila Kavanagh.

Vinny Hammond, voditelj analitike i inovacija u IRFU-u smatra kako privatna mreža proteže "granice onoga što možemo učiniti" te osoblje lakše i brže može analizirati video i snimke dronom, piše Mobile World Live.

“To što smo na vlastitoj 5G mreži također nam daje onu razinu sigurnosti i pouzdanosti koju stvarno trebamo”, dodao je Hammond.

Izvor: irishrugby.ie