NEUSPJEH

DOK SU RUSI SPAVALI: Na Mjesecu se događala prava drama

Autor Krunoslav Ćosić

Na žalost, ruski lunarni lender zabio se u površinu na Mjesecu

Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Nije uspio ruski pokušaj slijetanja na površinu Mjeseca - robotska svemirska letjelica Luna-25 nije se uspjela prilagoditi orbiti zemljinog satelita, objavila je ruska svemirska agencija Roscosmos te najavila istragu.

Luna-25 je nakon davnih 1970-ih bilo prvo rusko lansiranje letjelice prema površini Mjeseca. Lender je ušao u Mjesečevu orbitu prošle srijede i na površinu Mjeseca trebao je sletjeti u ponedjeljak. Prema podacima Roscosmosa letjelica je primila naredbu za ulazak u orbitu te je trebala započeti pripreme za slijetanje na Mjesec.

Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Izvor: Roscosmos / Zuma Press / Profimedia

Što se dalje događalo bilo je jedno vrijeme nepoznanica jer orbitalna prilagodba letjelice nije nastupila. Rusi su pokrenuli potragu i pokušali ponovo uspostaviti kontakt s letjelicom, ali bez uspjeha. Zaključili su kako je Luna-25 skrenula s planirane orbite i “prestala postojati kao rezultat sudara s mjesečevom površinom."

Roscosmos će formirati međuagencijsko povjerenstvo koje će istražiti razloge neuspjeha letjelice lansirane 11. kolovoza 2023, a trebala je biti prva misija koja će dosegnuti Mjesečevu južnu polarnu regiju. Na žalost, svaka svemirska misija je vrlo rizična, a Rusima je bio cilj istražiti dio Mjeseca za koji vjeruju da bi mogao sadržavati vodeni led, što bi astronauti mogli koristiti za buduće svemirske misije.

Izvor: - / Sputnik / Profimedia

Nakon Rusije sljedeća zemlja koja će pokušati spustiti prvu sondu u blizinu južnog mjesečevog pola je Indija i misija Chandrayaan-3 lansirana još u srpnju, ali su se indijci odlučili za nešto dužu rutu, ali koja je štedljivija na putu do Mjeseca. Njihova letjelica bi na Mjesec trebala pokušati sletjeti u srijedu 23. kolovoza 2023.

Russia's Luna-25 spacecraft has crashed into the Moon, Roscosmos says
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI