Pametne platforme

6G TEHNOLOGIJE: Očekivanja su velika, a stiže za 6 godina

Autor Krunoslav Ćosić

Imat će ključnu ulogu u evoluciji mnogih sektora uključujući mobilnost, metaverzum, razvoj pametnih gradova i proizvodnju

Izvor: Shutterstock

Uz razvoj pete generacije mobilne telefonije, koja će uskoro dobiti i 5.5G inačicu i zapravo donijeti pravi, istinski 5G mnogi razvijaju sljedeću generaciju koja će (eksperimentalno) zaživjeti najranije 2028. godine, a u 2029. i 2030. i komercijalno.

Jedna od tvrtki koja aktivno razvija 6G je LG. Upravo su (još jednom) izabrani na čelo Radne skupine za primjene Next G saveza.

LG Electronics (LG) objavio je reizbor dr. Lee Kidonga, pomoćnika potpredsjednika u Laboratoriju za istraživanje i standarde u LG-u SAD, na mjesto predsjednika Radne skupine za primjene Next G saveza.

Dr. Lee na tu je poziciju prvi put izabran 2021., a u sadašnjem mandatu predsjedavat će do svibnja 2025. godine.

Izvor: LG

Osnovan 2020. godine od strane Saveza za rješenja u telekomunikacijskoj industriji (ATIS) s temeljnom agendom unaprjeđenja 6G tehnologije, Next G savez sastoji se od šest radnih grupa koje uključuju aplikacije, tehnologiju i nacionalni 6G plan.

Planirajući započeti s komercijalizacijom 6G tehnologije 2029. godine, više od sto tvrtki iz različitih područja – poput velikih mobilnih operatora u Sjevernoj Americi – pridružilo se Savezu s ciljem aktivnog ubrzavanja „NGA-ovog životnog ciklus do 6G“, što uključuje istraživanje, razvoj i proizvodnju, vodstvo u standardima te pripremu i realizaciju tržišta.

Ponovni izbor dr. Leeja ima veliku važnost za LG jer predstavlja značajno priznanje tvrtkinom globalnom vodstvu na putu prema napretku 6G tehnologije koja će imati ključnu ulogu u evoluciji mnogih sektora, uključujući mobilnost, metaverzum, razvoj pametnih gradova i proizvodnju.

Izvor: Shutterstock

Kao jedina tvrtka sa sjedištem u Aziji koja doprinosi vodećim ulogama u Next G Savezu, iz LG-ja ističu da će i dalje nastaviti nadgledati sjevernoameričke inicijative navedene u planu Saveza.

Između ostalog, to uključuje uspostavljanje tehničkih zahtjeva za 6G, istraživanje novih aplikacija i primjera korištenja.
LG nastavlja dokazivati svoju predanost i izvrsnost u 6G tehnologiji putem partnerstva s različitim tvrtkama i organizacijama s kojima dijeli zajedničke ciljeve koji su vezani uz promociju napretka tehnologije.

Izvor: LG

Prošle godine LG je uspješno izveo testiranje prijenosa i primanja 6G THz podataka na otvorenom i na udaljenosti od 320 metara u Fraunhofer Heinrich Hertz Institutu (HHI) u Berlinu. Također, tvrtka koristi svoje iskustvo i stručnost na području mobilnih komunikacija u suradnji s akademskim institucijama radi razvoja temeljnih tehnologija za 6G.

Godine 2019. u suradnji s Korejskim naprednim institutom za znanost i tehnologiju (KAIST) tvrtka je pokrenula i LG-KAIST istraživački centar za 6G.

„6G tehnologija bit će promjena koja će ubrzati inovacije u novim područjima poslovanja, kao što su umjetna inteligencija, metaverzum, robotika te urbana zračna mobilnost“, izjavio je Kim Byoung-hoon, glavni tehnički direktor i izvršni podpredsjednik tvrtke LG Electronics.

„Kroz svoje visoko napredne istraživačko-razvojne programe i snažnu predanost suradnji s industrijskim partnerima LG ima ključnu ulogu u ostvarenju budućnosti mrežnih komunikacija“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI