802.11bb

IEEE PREDSTAVLJA LI-FI STANDARD: Prijenos podataka kroz svjetlost

Autor Igor Martić

Standard je objavio Institut inženjera elektronike i elektronike (IEEE)

Izvor: IEEE

Institute of Electronic and Electronics Engineers (IEEE) kroz standard će osigurati globalno priznati okvir za masovnu primjenu bežične tehnologije. Specijalizirane tvrtke pureLiFi i Fraunhofer HHI bile su uključene u Light Communications 802.11bb Task Group koja je razvila standard.

Cilj im je bio ubrzati usvajanje i interoperabilnost između Li-Fi dobavljača i širih Wi-Fi specifikacija. Richard Webb, direktor mrežne infrastrukture u CCS Insightu, primijetio je da je standard 802.11bb važna prekretnica za Li-Fi stavljajući ga kao komplementarnu i integriranu tehnologiju uz Wi-Fi.

Nikola Serafimovski, potpredsjednik standardizacije u pureLiFi i predsjedavajući radne skupine za 802.1bb, izjavio je da je Li-Fi privukao interes nekih od najvećih igrača u industriji, od kompanija poluvodiča do vodećih proizvođača mobilnih telefona, piše Mobile World Live.

Napomenuo je da je radna skupina radila na stvaranju standarda koji bi potaknuo široku primjenu Li-Fi-ja.

Izvor: pureLifi

Li-Fi za prijenos podataka koristi svjetlost umjesto radio frekvencija. U PureLiFi smatraju kako Li-Fi ima potencijal za oslobađanje brže, pouzdanije bežične komunikacije s boljom sigurnošću od konvencionalnih tehnologija uključujući Wi-Fi i 5G.

Svjetlosne komunikacije nude pristup vrlo velikom izvoru globalno nelicenciranog i globalno usklađenog bežičnog spektra izvan tradicionalnog radijskog spektra. Koristi rasvjetu u čvrstom stanju, npr. LED rasvjetu, instalacije za prijenos podataka velike propusnosti za stvaranje bežične mreže.

To može biti odgovor na stalno rastuću potražnju za bežičnim podacima i nadolazeću krizu spektra. Tehnologija ima značajan potencijal kao bežično rješenje koje nudi veću propusnost, energetsku učinkovitost, sigurnost i gustoću podataka, a pritom nije podvrgnuta niti doprinosi elektromagnetskim smetnjama (EMI) ispod 3 THz.

Izvor: pureLifi

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI