DOBRA SURADNJA

PRVI U INDUSTRIJI: MediaTek i Samsung Electronics ostvarili prijenos s tri antene

Autor Krunoslav Ćosić

Napravljen je prijelaz na tri antene, s dosadašnje dvije

Izvor: MediaTek

MediaTek i Samsung surađivali su kako bi postigli prvi u industriji prijenos s tri antene kombinirajući 5G samostalnu uplink 2CC agregaciju nositelja s C-Band UL-MIMO. Trenutna rješenja 5G modema podržavaju samo do dvije prijenosne antene.

Ovo postignuće utire put poboljšanjima u iskustvima prijenosa za korisnike koji zahtijevaju pouzdane veze niske latencije kao što su live streaming, videokonferencije, online igre za više igrača i za više korisnika na istoj vezi u scenarijima kao što je korištenje 5G CPE.

Test je proveden u Samsungovom laboratoriju u Suwonu u Koreji. Samsung je ponudio svoja vodeća 5G mrežna rješenja uključujući C-pojasni masivni MIMO radio, virtualiziranu distribuiranu jedinicu (vDU) i jezgru.

Izvor: Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia

Testni uređaj MediaTeka bio je novi CPE čipset temeljen na M80 spojen na 1,9 GHz i dvije 3,7 GHz veze u MIMO. Ostvarena je najveća propusna brzina podataka od 363 Mb/s dok je uzlazna brzina bila blizu teoretskog vrhunca ove postavke.

Dok trenutačni pametni telefoni i oprema za kupce (CPE) mogu podržati samo 2Tx antene ova prva demonstracija u industriji potvrdila je poboljšane mobilne mogućnosti podrške za 3Tx antene. Ovaj pristup ne samo da poboljšava brzine prijenosa već također poboljšava spektar i učinkovitost prijenosa podataka kao i ukupne performanse mreže.

Samsung je bio pionir u uspješnoj isporuci 5G end-to-end rješenja uključujući skupove čipova, radio i jezgru. Kroz kontinuirano istraživanje i razvoj Samsung pokreće industriju da unaprijedi 5G mreže sa svojim vodećim portfeljem proizvoda na tržištu, od virtualiziranog RAN-a i Core-a do privatnih mrežnih rješenja i alata za automatizaciju pokretanih umjetnom inteligencijom.