Pametne platforme

NOKIA POSTIGLA NOVI REKORD: Korišten je spektar milimetarskih valova

Autor Davor Dakić

Rekord je postignut u Finskoj, na udaljenosti od gotovo 11 kilometara

Izvor: Nokia

Brzina od 2 Gb/s pri preuzimanju (downloadu) postignuta je korištenjem mmWave spektra korištenog u 5G mreži. Nokia je time postigla novi rekord, uz trajne prosječne brzine downlinka koristeći spektar milimetarskih valova (mmWave) i 5G fiksni bežični pristup (FWA), na udaljenosti od 10,86 kilometara.

Ova prekretnica u brzini preuzimanja, najbrža zabilježena u cijelom svijetu do danas, postignuta je korištenjem Nokijinog 5G mmWave rješenja proširenog dometa u testnom postrojenju OuluZone u Ouluu u Finskoj.

Za test je korišten Nokijin AirScale osnovni pojas i AirScale 24 GHz (n258 pojas) mmWave radio i Nokia FastMile 5G PoC CPE (oprema u prostorijama korisnika). Testiranje je uključivalo osam komponentnih nositelja (8CC) u downlinku, agregirajući 800 MHz mmWave spektra. To je omogućilo najveću brzinu dolazne veze od 2,1 Gbps i uzlaznu brzinu od 57,2 Mbps.

Izvor: Nokia

Ovo postignuće, koje se nadovezuje na prethodni svjetski rekord koji je Nokia objavila 2021., pokazuje doseg i brzine povezivanja koje 5G mmWave može pružiti. Također postavlja temelje za visokokvalitetna rješenja internetskog povezivanja isporučena putem FWA u područjima gdje žičane veze nisu uvijek moguće te se brzine nadomještaju korištenjem fiksnog bežičnog pristupa (Fixed Wireless Access).

Fiksni bežični pristup (FWA) je korištenje 4G i 5G radijskog spektra (istog koji se koristi za mobilne telefonske usluge) za pružanje bežične širokopojasne veze između dvije fiksne točke, na primjer ćelijskog tornja mobilne mreže i FWA uređaja u korisnikov dom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI