MWC BARCELONA

NAJNOVIJA TEHNOLOŠKA RJEŠENJA: Digitalna transformacija industrije i društva

Autor Krunoslav Ćosić

Ericsson Nikola Tesla je kroz događaj Imagine Possible predstavio inovativna ICT rješenja

Izvor: Krunoslav Ćosić

Uz osvrt na novitete s vodećeg tehnološkog eventa, Mobile World Congressa koji je početkom ožujka održan u Barceloni, Ericsson Nikola Tesla je u zagrebačkom sjedištu predstavio ICT rješenja koja unaprjeđuju život ljudi i stvaraju novu vrijednost. Na početku smo se vratili u prošlost, ali i pogledali u budućnost, kroz šest generacija mobilne telefonije.

Izvor: Krunoslav Ćosić


Na grafovima možete vidjeti usporedbu Hrvatske s globalnim trendovima što se tiče prijenosa podataka kroz mobilne mreže kao i tehnologije koje se pri tome koriste.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Izvor: Krunoslav Ćosić


Kroz brojne demoe i izlaganja uživo mogli smo saznati sve o privatnim 5G mrežama i prednostima koje one tvrtkama omogućuju, poput osigurane brzine prijenosa podataka te male latencije koja je poželjna u industrijskim postrojenjima kojima „network slicing“ znači da ostali korisnici na baznim stanicama ne utječu na kvalitetu koju tvrtka treba i zahtijeva. Za korištenje privatne 5G mreže potrebno je i odobrenje HAKOM-a, zbog korištenja frekvencijskog spektra, a takvo ulaganje je uglavnom simboličnog iznosa.

Predstavljena su rješenja raznih baznih stanica koje se koriste za manje unutarnje prostore, ali i za pokrivanje većih površina. Pojedine bazne stanice omogućuju korištenje više telekom operatora, što se bitno razlikuje od dijeljenja stupa na kojem se nalaze bazne stanice.

Bazna stanica Ericsson s pasivnim hlađenjem AIR 5343 B258 mase je 20 kg
Izvor: Krunoslav Ćosić

Izvor: Krunoslav Ćosić

Na taj se način štedi električna energija, što je u posljednjih godinu i pol dana postala vrlo bitna stavka, zbog povećanja koja su veća i od 600 posto. Spoji li se tako 100 baznih stanica jednog i 100 baznih stanica drugog operatora oni će istu pokrivenost moći ostvariti sa 120 uređaja, što je svakome od njih ušteda od 40 baznih stanica. Moguće je u jednoj baznoj stanici integrirati i više frekvencijskih područja.

Vidjeli smo i primjenu stanica s dronovima koji mogu biti postavljeni na udaljenoj lokaciji, na kojoj se i samostalno nadopunjavaju dok se upravljanje obavlja daljinski. Praktični su za poljoprivredu, na primjer, pa vlasnik parcele može daljinski provjeriti stanje svojih usjeva, boju kultura i prepoznati bolest ako je počela zahvaćati biljke.

Izvor: Ericsson Nikola Tesla

Kompanijskim kupcima, poslovnim partnerima, predstavnicima akademske zajednice i novinarima predstavljen je niz zanimljivih tehnoloških područja koja nude nove mogućnosti: 5G monetizacija, 5G SA (standalone) mreže, otvorena mrežna sučelja i mrežne funkcionalnosti, network slicing, New Radio mreže, energetska učinkovitost, mikrovalna rješenja, OSS/BSS (operativni i poslovni sustavi podrške) i 5G privatne mreže.

Uz najnovije Ericssonove radijske proizvode demoi su bili vezani uz industrijsku primjenu 5G mreža na primjeru pametnih rješenja iz energetike i digitalnih blizanaca (digital twins) te udaljene 5G kontrole robota.

ICT rješenja Ericssona Nikole Tesle za digitalnu transformaciju društva uključuju uporabu geoprostornih informacija iz javnih pokretnih komunikacijskih mreža i korištenje virtualnih asistenata, a korisni podaci se obrađuju na temelju umjetne inteligencije i strojnog učenja što nudi novu razinu kvalitete podataka uz konsolidaciju i vizualizaciju.

U području e-Okoliša predstavljena su zelena rješenja za industriju, gradove i praćenje ispravnosti voda, uz ESG izvještavanje.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Izvor: Krunoslav Ćosić