Pametne platforme

Kada se može očekivati lansiranje prvog hrvatskog satelita u orbitu?

Autor Krunoslav Ćosić

Lansiranje satelita trebalo bi potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske

Izvor: HAKOM

HAKOM-ova konferencija ˝G Dan˝ okupila je u Zagrebu brojne stručnjake koji su došli čuti što se novoga događa u svijetu satelitskih komunikacija i doznati iz prve ruke kada se može očekivati lansiranje prvog hrvatskog satelita u orbitu.

Prema najavi iz HAKOM-a nadolazeća 2024. godina po tom pitanju puno obećava, a lansiranje satelita svakako bi trebalo potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske i omogućiti stvaranje naprednog i prosperitetnog društva koje se zasniva na inovacijama, ali i popularizirati astronomiju i svemirske projekte te ojačati STEM znanosti i visokotehnološko poduzetništvo.

Izvor: HAKOM

Na konferenciji koja je tematski u cijelosti bila posvećena satelitskim komunikacijama predstavljen je FERSat – prvi studentski satelit koji se provodi na Zavodu za komunikacije i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

U sklopu projekta se planira izraditi i lansirati studentski satelit, a na ovom projektu angažiran je tim od 30-ak studenata. FER-ov satelit trebao bi također biti lansiran u orbitu, a tamo bi se prema planovima, na visini od 500 kilometara i s brzinom od oko 26 tisuća kilometara na sat, trebao i zadržati dvije i pol godine.

Cilj FER-a je obrazovati inženjere kako bi oni mogli sudjelovati u svjetskoj svemirskoj industriji, a na ovom uglednom zagrebačkom fakultetu studentima se nude brojni kolegiji vezani uz svemirsku tehnologiju. Na FER-u se želi pratiti svjetlosno onečišćenje, razlučite vrste izvora svjetlosti, a isto tako žele pratiti kako se sateliti kreću, zanimljivo im je svemirsko vrijeme, utjecaj na komunikacije.

Prva hrvatska kockica u svemir leti u siječnju 2024.

Tvrtka Spacemanic i Društvo za edukaciju van okvira (EVO) pokrenuli su projekt izrade, programiranja i lansiranja prvog nanosatelita u orbitu. Hrvatska još nema satelit u svemiru, a oni bi htjeli poslati jedan mase oko 1,1 kg. Za uspješnu misiju potrebno im je 130 tisuća eura, a u tijeku je crowdfunding kampanja. Očekuje se kako će satelit biti lansiran u siječnju iduće godine.

Izvor: HAKOM

CroCube će biti opremljen s dvije kamere i dva radijska primopredajnika, a misija mu je fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine. Kretanje satelita moći će se pratiti na mrežnim stranicama, a ovaj satelit neće imati štetnih utjecaja na okoliš. Bit će smješten u nisku Zemljinu orbitu (LEO) i u cijelosti će izgorjeti u atmosferi.

NTN mreže

Zamišljene su da u slučajevima ugroženosti zamijenie konvencionalnu zemaljsku infrastrukturu. Nezemaljske mreže (NTN - Non-Terrestrial Networks) su komunikacijske mreže s komponentama u svemiru i zraku, koje uključuju antenske platforme u stratosferi. Kako bi se novi oblici mreža integrirali u postojeće, različite komunikacijske tehnologije moraju biti koordinirane i upravljane.

NTN mreža sa satelita mogla bi se koristiti za uspostavu povezanosti s korisničkim telefonima kod kriznih situacija i u slučajevima ugroženosti zamijenila bi konvencionalnu zemaljsku infrastrukturu. U Puli je takva veza uspješno testirana kada je mobilna usluga pružena iz stratosfere bila povezana preko satelita u veljači 2023. i tada je postignuta brzina od 200 Mbit/s.

Izvor: HAKOM

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI