OSOBE S INVALIDITETOM

APPLE: Nove softverske značajke za kognitivnu, govornu i vidnu pristupačnost

Autor Ivan Vukić

Značajke će korisnicima Appleovih uređaja biti dostupne u drugom dijelu ove godine

Izvor: Apple

Apple predstavlja nove značajke kako bi poboljšao kognitivnu, govornu i vidnu pristupačnost - Live Speech, Personal Voice i Point and Speak in Magnifier. Softverske značajke su namijenjene pojedincima koji ne govore ili su u opasnosti od gubitka sposobnosti govora.

Ažuriranja se oslanjaju na napredak u hardveru i softveru te uključuju strojno učenje na uređaju kako bi se osigurala privatnost korisnika i proširila Appleova dugogodišnja predanost izradi proizvoda za svakoga.

Apple usko surađuje s grupama iz ove zajednice koje predstavljaju široki spektar korisnika s invaliditetom kako bi razvio značajke pristupačnosti koje stvarno utječu na živote ljudi. Korisnici s kognitivnim poteškoćama moći će koristiti iPhone i iPad s većom lakoćom i neovisnošću uz Assistive Access.

Izvor: Apple

Pojedinci koji ne govore mogu tipkati i govoriti tijekom poziva i razgovora uz Live Speech, a oni koji su u opasnosti od gubitka sposobnosti govora mogu koristiti Personal Voice za stvaranje sintetiziranog glasa koji zvuči poput njih za povezivanje s obitelji i prijateljima.

Za korisnike koji su slijepi ili slabovidni Detection Mode u opciji Magnifier nudi Point and Speak koji identificira tekst prema kojem korisnici pokazuju i čita ga naglas kako bi im pomogao u interakciji s fizičkim objektima kao što su kućanski aparati.

Assistive Access

Pomoćni pristup podržava korisnike s kognitivnim poteškoćama te koristi inovacije u dizajnu kako bi destilirao aplikacije i iskustva na njihove bitne značajke kako bi se smanjio kognitivni teret. Značajka odražava povratne informacije od osoba s kognitivnim poteškoćama i njihovih pouzdanih podržavatelja — fokusirajući se na aktivnosti u kojima uživaju — a koje su temelj iPhonea i iPada: povezivanje s voljenima, snimanje i uživanje u fotografijama i slušanje glazbe.

Assistive Access uključuje prilagođeno iskustvo za pametni telefon i FaceTime, koji su kombinirani u jednu aplikaciju za pozive kao i poruke, kameru, fotografije i glazbu. Značajka nudi različito sučelje s gumbima visokog kontrasta i velikim tekstualnim oznakama.

Na primjer, za korisnike koji preferiraju vizualnu komunikaciju Messages uključuje tipkovnicu samo s emotikonima i opciju snimanja video poruke za dijeljenje s voljenima. Korisnici i osobe od povjerenja također mogu birati između vizualnijeg rasporeda temeljenog na mreži za početni zaslon i aplikacije ili rasporeda temeljenog na redovima za korisnike koji preferiraju tekst.

Izvor: Apple

Live Speech i Personal Voice Advance Speech

Uz Live Speech (Govor uživo) na iPhoneu, iPadu i Macu korisnici mogu upisati ono što žele reći kako bi to bilo izgovoreno naglas tijekom telefonskih i FaceTime poziva kao i osobnih razgovora.

Korisnici također mogu spremiti često korištene fraze kako bi se brzo uključili tijekom živahnog razgovora s obitelji, prijateljima i kolegama. Live Speech osmišljen je za podršku milijunima ljudi diljem svijeta koji ne mogu govoriti ili su izgubili govor tijekom vremena.

Izvor: Apple

Za korisnike kod kojih postoji rizik od gubitka sposobnosti govora — poput onih s dijagnozom ALS-a (amiotrofične lateralne skleroze) ili drugih stanja koja mogu progresivno utjecati na sposobnost govora — Personal Voice je jednostavan i siguran način za stvaranje glasa koji zvuči kao ta osoba.

Korisnici mogu stvoriti osobni glas čitanjem zajedno s nasumičnim skupom tekstualnih upita za snimanje 15 minuta zvuka na iPhone ili iPad. Ova značajka pristupačnosti govora koristi strojno učenje na uređaju kako bi informacije korisnika bile privatne i sigurne te se besprijekorno integrira s Live Speechom kako bi korisnici mogli govoriti svojim osobnim glasom kada se povezuju s voljenima.

Izvor: Apple