NIŠTA BEZ WIRELESSA

ISPORUKE WI-FI UREĐAJA: Pad, ali se očekuje rast

Autor Krunoslav Ćosić

IDC predviđa da će tržište biti relativno ravnomjerno u 2023.

Izvor: Pixabay

Podaci IDC-ja pokazuju da su isporuke proizvoda s omogućenom Wi-Fi mrežom pale u 2022. godini zbog odgovarajućeg smanjenja isporuka pametnih telefona i osobnih računala, ali istraživačka tvrtka očekuje oporavak tržišta.

Isporuke uređaja s omogućenom Wi-Fi mrežom porasle su 8,6 posto u 2021. zbog promjena na tržištu izazvanih pandemijom, ali su pale za 4,9 posto na 3,8 milijardi u 2022. godini, prenosi Mobile World Live. Phil Solis, direktor istraživanja za povezivanje i pametne poluvodiče u IDC-u, izjavio je da je smanjenje isporuka prošle godine bilo “bez presedana” i “pogoršano padom potražnje u drugoj polovici 2022.”.

IDC predviđa da će tržište biti relativno ravnomjerno u 2023. s isporukama od 3,9 milijardi proizvoda, dok će u 2024. doći do rasta od 6,4 posto, na 4,1 milijardu proizvoda.

Izvor: Pixabay

Dvije trećine isporuka ove godine bit će omogućeno s Wi-Fi 6 ili Wi-Fi 6E. Istraživačka tvrtka očekuje da će te isporuke nastaviti rasti kako se sve više Wi-Fi 6 čipseta koji ciljaju na IoT uređaje bude pojavljivalo na tržištu.

Solis je izjavio da se očekuje rast Wi-Fi isporuka zbog sve većeg broja Wi-Fi 6 i 6E uređaja kao i Wi-Fi 7 čipova koji se povećavaju u uređajima više klase i pristupnim točkama i "više diskretnog Wi-Fi-ja u primarnim klijentskim uređajima i drugim vrstama proizvoda”.

Izvor: Pixabay

Raščlanjujući podatke za 2023., IDC-ovo izvješće navodi da će osam vrsta proizvoda s omogućenom Wi-Fi mrežom biti isporučeno u više od 100 milijuna jedinica. Očekuje se da će primarni klijentski uređaji za Wi-Fi isporuke u 2023. biti pametni telefoni, multimedijski tableti i osobna računala. Ti će uređaji činiti oko 40 posto isporuka ove godine.

IoT je dosegao 37 posto svih isporuka u 2022. i premašit će 40 posto u 2027. IDC-jevo priopćenje za javnost navodi da je IoT nadmašio pametne telefone u 2021. i da će prijeći sve primarne klijentske uređaje do 2027.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI