PUT U SVEMIR

Kina lansirala tročlanu posadu na svemirsku stanicu Tiangong

Autor Igor Martić

Trojac će u orbiti ostati ukupno šest mjeseci

Izvor: LIU HUAIYU / Newscom / Profimedia

Astronauti Zhai Zhigang, Wang Yaping i Ye Guangfu odletjeli su u svemir iz centra za lansiranje satelita Jiuquan smještenog na sjeverozapadu Kine, a polugodišnji period će biti uobičajen za buduće posjetitelje kineske svemirske postaje.

Izvor: LIU HUAIYU / Newscom / Profimedia

Tri kineska astronauta odletjela su na Tianhe, prvi modul svemirske postaje Tiangong, a let je trajao osam sati. Tiangong bi trebao biti dovršen do 2022. godine. Ovaj let će označiti najduži period u kojem će neka kineska misija s posadom provesti u svemiru. Ruski astronaut Valery Polyakov još uvijek drži rekord najdužeg boravka u svemiru - u 1994. i 1995. godini na staroj ruskoj svemirskoj stanici Mir proveo je više od 14 mjeseci.

Tri astronauta nasljeđuju prvu kinesku posadu koja je u svemiru provela 90 dana, a na Zemlju se s Tiangong stanice vratila sredinom rujna 2021.

Izvor: LIU HUAIYU / Newscom / Profimedia

Ye Guangfu ima 41 godinu i po prvi put leti u svemir, 41-jednogodišnja Wang Yaping je jedina žena u misiji poznata po putovanju u misiji na Shenzhou-10 iz 2013. godine, a Zhai Zhigang je 55-godišnjak koji je napravio prvu kinesku svemirsku šetnju.