NASILNI GOVOR

Povećava se razina govora mržnje i uznemiravanja na Facebooku

Autor Ivan Vukić

U razdoblju od travnja do lipnja 2021. Facebook je uklonio ili označio 31,5 milijuna dijelova sadržaja koji sadrže govor mržnje

Izvor: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Facebook pojačava napore u borbi protiv govora mržnje. Sve je veći broj sadržaja koje Facebook uklanja ili pak označava kao govor mržnje.

U pokušaju da poveća digitalnu sigurnost novinara i aktivista, Facebook je najavio da će navedenim korisničkim skupinama dodijeliti status "nedobrovoljnih javnih osoba" (involuntary public figures) čime bi se učinkovito trebale povećati mjere sigurnosti kako bi se spriječilo uznemiravanje i zastrašivanje na društvenoj mreži koju koristi oko tri milijarde ljudi širom svijeta.

Izraz involuntary public figures se po prvi put široko koristio u kontekstu ubojstva Georgea Floyda, što je platformi omogućilo brisanje sadržaja u kojima su se korisnici rugali ili oodobravali njegovu smrt. Kao što pokazuje grafikon, Facebook iz kvartala u kvartal postaje sve uspješniji u uklanjanju sadržaja nastalog iz govora mržnje.

Izvor: Statista

Samo u razdoblju od travnja do lipnja 2021. Facebook je uklonio ili označio 31,5 milijuna dijelova sadržaja koji sadrže govor mržnje, što je drastično povećanje u odnosu na brojku u prvom tromjesečju od 25,2 milijuna, pokazuju podaci koje je prenio Statista.

Stopa prevalencije korisnika koji nailaze na postove i komentare mržnje navodno se također smanjila na otprilike 0,05 posto, što znači da je pet od 10.000 sadržaja koji sadrže govor mržnje promaknulo procesima označavanja i brisanja Facebooka.

Izvor: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

To se dijelom može pripisati poboljšanjima AI algoritmova koje koristi platforma, a koji se također odražavaju u postotku sadržaja koji krši pravila pronađenog prije nego što su ga korisnici prijavili. U drugom tromjesečju 2019. samo je 71 posto sadržaja izbrisano prije nego što je prikazano korisnicima Facebooka, u usporedbi s otprilike 98 posto između travnja i lipnja 2021.

Ipak, oslanjanje na algoritme nije bez nedostataka: u drugom tromjesečju 2021. naknadno je obnovljeno 416.000 dijelova sadržaja uklonjenih zbog govora mržnje, od čega 328.000 putem automatskih procesa koji ne zahtijevaju ručno podnošenje žalbe.

Izvor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Budući da je Facebook počeo objavljivati svoje Izvješće o provedbi standarda zajednice svakog tromjesečja kako bi se stvorila veća transparentnost u vezi s njihovim mjerama moderiranja, ukupna količina označenih ili uklonjenih dijelova sadržaja koji sadrže govor mržnje, kao i stopa proaktivnog djelovanja, kontinuirano su se povećavali, osim u prvom tromjesečju 2021.

Tvrtka definira govor mržnje kao „nasilni ili dehumanizirajući govor, izjave o inferiornosti, pozive na isključenje ili segregaciju na temelju zaštićenih karakteristika ili uvrede. Ove karakteristike uključuju rasu, etničku pripadnost, nacionalno podrijetlo, vjersku pripadnost, seksualnu orijentaciju, kastu, spol, rodni identitet i ozbiljnu invalidnost ili bolest.