TROJAC NA MWC

MWC23: Prva komercijalna mmWave 5G mreža u Španjolskoj

Autor Krunoslav Ćosić

Qualcomm, Ericsson i Telefonica će u Barceloni pružiti jedinstvena korisnička iskustva

Izvor: Qualcomm

Tijekom predstojećeg Mobile World Congressa 2023. u Španjolskoj će startati prva komercijalna mmWave 5G mreža, a pokrenut će ju Qualcomm, Ericsson i Telefonica. Tvrtke su izjavile da će uređaji koji koriste propusnost biti dostupni za probu na Qualcommovom štandu. Kompatibilnu infrastrukturu osigurava Ericsson, a mreža je postavljena za korištenje zahvaljujući spektru operatora Telefonica.

Navedene opće prednosti mmWavea su poboljšano iskustvo u prepunim područjima i njegov potencijal za fiksni bežični pristup, Industrija 4.0 i povezana vozila, prenosi Mobile World Live.

Direktor radijskog pristupa Telefonice u Španjolskoj Gerardo Rovira rekao je da je ovaj potez "posljednja prekretnica u nizu dugoročnih 5G projekata koje je Telefonica razvijala u suradnji s poduzećima i institucijama u posljednje tri godine".

Izvor: Ericsson

Izvor: Ericsson

Dodao je da su napori dio izgradnje "snažnog 5G ekosustava koji će biti ključni čimbenik u pružanju uvjerljivih usluga i za javni i za privatni sektor".

Dino Flore, potpredsjednik Qualcomm Europe za tehnologiju, opisao je implementaciju u Barceloni kao značajno postignuće za tehnologiju na kontinentu. Potencijal mmWave 5G u Europi posljednjih je mjeseci istaknut od strane čelnika tvrtke za proizvodnju čipova kao veliki potencijal za poticanje mobilnog iskustva.

Izvor: Ericsson

U tijeku je implementacija 5G mmWave za rješavanje industrijskih IoT (IIoT) aplikacija visokih performansi. Omogućuje izvrsnu povezanost u zatvorenom prostoru, čak i u bučnim industrijskim okruženjima kao što su tvornice, skladišta i logistička središta. Također pruža kapacitet neophodan za slučajeve korištenja koji zahtijevaju propusnost kao što je video streaming visoke razlučivosti i proširena stvarnost (VR i AR).

MWC23 Barcelona počinje 27. veljače i traje četiri dana, do 2. ožujka 2023. Očekuje se 80.000 posjetitelja iz cijelog svijeta, a sajam je do početka pandemije koronavirusa posjećivalo više od 100.000 ljudi, koji su mogli pogledati novitete više od 2500 izlagača.

Izvor: Qualcomm