PROVJERA PRIJE KUPNJE

APLIKACIJA KOJA PRATI KRETANJE CIJENA: Za sada samo tri trgovačka lanca

Autor Krunoslav Ćosić

Paprika babura je najviše poskupila od 31. prosinca 2022., pokazuju podaci u aplikaciji

Izvor: kretanje-cijena.hr

Koliko košta riža u odnosu na cijenu s 31. prosincem 2022? Otkriva to nova web aplikacija kojoj se može pristupiti preko računala, tableta i pametnih telefona, upisivanjem adrese kretanje-cijena.hr u web preglednik.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikativno rješenje pod nazivom „Kretanje-cijena“ s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u najvećim trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. godine za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.

Izvor: kretanje-cijena.hr



„Cilj ovog aplikativnog rješenja bio je da utječemo na rast cijena, pratimo trend inflacije i omogućimo građanima da donose informirane, kvalitetne odluke o kupnji“, istaknuo je ministar Filipović.

Potrošači će kroz aplikaciju imati transparentan uvid u cijene te ih usporediti, a pristupiti joj mogu preko internetskih stranica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili direktno putem web adrese. Prilagođena je i za pregled i usporedbu putem mobilnih pametnih telefona.

Izvor: kretanje-cijena.hr



Razvoju ovog aplikativnog rješenja pridružili su se trgovački lanci Konzum, KTC i Tommy koji ukupno čine 38 posto tržišnog udjela. Aplikacija im omogućuje unos cijena najmanje dva puta mjesečno (cijene na 15. u mjesecu i zadnji dan u mjesecu), a javnosti praćenje kretanja cijena gotovo 350 proizvoda.

Kao referentne cijene uzimaju se cijene koje su bile važeće na 31. prosinca 2022. te se sve ostale cijene uspoređuju s referentnim cijenama. Podatke je moguće pretraživati kroz različite filtre, prema trgovcu, prema kategoriji proizvoda te prema filteru: pojeftinilo, poskupilo, na akciji, zadržalo cijenu.

Izvor: kretanje-cijena.hr

Moguće je filtrirati proizvode i prema postotku promjene cijene: 0-10%, 10-20%, 20-30%, 30-40% (samo dva proizvoda – rajčica i paprika babura), 40-50% te više od 50% (za sada samo jedan proizvod, paprika babura).

Prema današnjim podacima, 873 proizvoda su zadržala cijenu, poskupilo je njih 24, a pojeftinila su čak 182 proizvoda. Može se provjeriti i koliko je proizvoda na akciji. Nije poznato hoće li se u aplikaciji prikazivati cijene u ostalim hrvatskim trgovačkim lancima, što ovisi o samim trgovcima jer je aplikacija otvorena za sve.

Izvor: kretanje-cijena.hr

Izvor: kretanje-cijena.hr